WorldRX počeo u Portugalu

0
1411

Sunce, pesak i cepanje guma – tako zvuči opis prve trke u FIA Svetskom Relikros Šampionatu (RX) uz podršku Monster Energy. Na prvoj rundi šampionata pobedu je odneo WRC as, Petter Solberg.

19 automobila u Supercar klasi su bila na startu Montalegre staze na severu Portugala – svi spremni da podignu prasinu do neba i da iskoriste 500m start/cilj asfalta ta potpale svoje gume kao treba. Istovremeno, ovog vikenda smo imali i predstavljanje Monster Enegry Svetskog RX Tima, koji sačinjavaju Liam Doran (čovek koji je pokupio RX medalje na X Games) i poljski mega-talenat/bivši Super1600 vice-šampion Kryzsztof Skorupski. Ovaj par je predstavio i svoje “ratne sekire” za RX – 600 KS Citroene DS3 pripremane u LD Motorsports, obučene u karbon i Monster Energy boje. Oba vozača su potegla ozbiljno na početku, no na njihvu žalost tehnički problemi su ih stajali boljih pozicija ovoga vikenda. Oba vozača nisu startovala u subotu zbog električnih problema na svojim automobilima, što je značilo da će se sve rešiti u poslednje dve kvalifikacione vožnje u nedelju. Kryzsztof je završio kao četrnaesti u trećoj kvalifikacionoj vožnji, dok je pobedio u četvrtoj – što ga je plasiralo na 18. mesto u ukupnom poretku u kvalifikacijama. Liam je nagazio do trećeg mesta u trećoj kvalifikacionoj vožnji, ali je u četvrtoj završio kao četvrti – što ga je postavilo na 17.mesto u finalnoj listi. Dakle, mogli su samo da parkiraju moćne DS3 i da prate RX kao gledaoci.

14wrx 01

“Računali smo na ovaj vikend što se tiče testiranja i sticanja iskustva za nastavak šampionata”, rekao nam je Doran.  “Naša vožnja po krugovima je bila odlična, ali ima još toga da se popravi. Nadmorska visina nam je zadavala problema sa snagom motora, ali to nije izgovor. Hoćemo da pobedimo prvi RX Svetski šampionat, a pokazali smo prethodnih godina da umemo da se vratimo na pravi put posle lošeg starta. Moj tim je radio dan i noć da spremi auto i zahvalan sam im na tome. Činjenica da nisam pobedio finalnu trku nikada do sada u mom rodnom gradu me samo još više motiviše za trku u Lyddenu, koja je sledeći stop u kalendaru”. Kryzsztof je još dodao: “Imali smo težak vikend i kvarove na električnim instalacijama koji su nas koštali dobrih pozicija u subotu. Iskoristio sam slobodni trening u nedelju da nadoknadim sve to i da popravim svoje vreme u ovom automobilu. Odmah se pokazalo kao pun pogodak jer smo uspeli u četvrtoj kvalifikacionoj trci i da pobedimo. Mada, može i mora još bolje – pogotovo što sada vozim za Monster tim i rame uz rame sa Doranom, gde stičem iskustvo koje nema cenu. Do sada smo bili brzi u Lyddenu na testovima i na Britanskom Relikrosu (BRX), pa se nadam još boljim pozicijama u drugoj rundi”.

14wrx 02

WRC legenda Petter Solberg je krunisan kao pobednik prve runde RX Šamionata Sveta, Andreas Bakkerud je stigao drugi dok je treći završio Reiniss Nitiss. Pored podijuma Bakkerud je uzeo i “holeshot” i nagradu Monster Energy Super Charge. Još treba pomenuti i imena Toomes Heikkinen i Anton Marklund koji su završili kao četvrti i peti.

Druga runda Svetskog RX Šampionata će se voziti u Velikoj Britaniji i to na Lydden Hill 24/25. maja.

{YouTubeVideo id=ueyk6yeUCxY,2}

{YouTubeVideo id=R4Su-tVi3ow,2}

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here