Tržište: Škoda očekuje oporavak prodaje

0
328

Češka Škoda, koja posluje u sastavu Volkswagena, očekuje oporavak prodajnih rezultata ove godine zahvaljujući rastu broja porudžbina i nagoveštaja oporavka na mnogim tržištima. Ovaj proizovođač završio je prošlu godinu sa smanjenjem profita za 25,5%.

Škoda računa na lansiranje novih modela kako bi ostvarila prodajni cilj od 1,5 miliona automobila godišnje do 2018. godine, a u 2014. godini očekuje da će prvi put prodati milion automobila. Prošle godine ova kompanija zabeležila je pad prodaje za 2%, na 920.800 automobila.

Početak godine je bio veoma zadovoljavajuć, imali smo dobar nivo porudžbina i pozitivne signale sa tržišta, koji nas uveravaju da ćemo moći da nastavimo rast ove godine”, saopštio je direktor Škode Vinfrid Vahland (Winfried Vahland).

Škodina prodaja najviše je opala u prvom kvartalu 2013. godine, tokom prelaska na novu generaciju modela Oktavija ali se u međuvremenu oporavila kako je proizvodnja uhvatila zamah.

Prodaja je u januaru povećana za 16,5%, a u februaru za 4,5%, pa je ovo sveukupno najbolji početak godine za Škodu do sada. Uspeh ove marke je ključ za ostvarenje Volkswagenovog cilja da do 2018. godine postane najveći svetski proizvođač automobila.

Škoda ostvaruje oko dve trećine prihoda u Evropi, a pojedinačno najveću prodaju ipak ostvaruje u Kini. “Evropa je bila i ostaće naše glavno tržište. Naš cilj je da povećamo tržišni udeo u Evropi na preko 5%. Trenutno smo na iznad 4%”, rekao je Vahland.

Škoda je prošle sedmice objavila da će proizvoditi jedan svoj novi model u fabrici Kvasni, u Češkoj Repubici. Nije objavljeno ime modela, ali je saopšteno da će to biti kompaktni SUV sa pet i sedam sedišta, zasnovan na modelu Volkswagen Tuguan. Njegova proizvodnja trebalo bi da krene 2016. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here