PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiKIA Sportage 2014, ekskluzivno

KIA Sportage 2014, ekskluzivno

-

Značajno pre svetske premijere u Ženevi, domaće KIA predstavništvo je organizovalo promociju modela Sportage za 2014. godinu. Tako su domaći novinari imali ekskluzivnu priliku da vide i probaju novi model, i to pre kolega u istočnoj Evropi, što je retkost kada je naše tržište u pitanju.

Takođe, KIA kod nas ima običaj da konferencije za novinare i prezentacije ne pravi samo iz jednog razloga, pa je jedna od tema, pored novog Sportage-a, bila vezana za KIA prodajne rezultate u prošloj godini i projekciju dešavanja u tekućoj godini. Interesantno, KIA je zadovoljna svojim prodajnim rezultatima i pored evidentnog pada prodaje.

IMG 8305

Dakle, prodaja je manja, ali je procentualno KIA udeo tržišta veći nego ranije, i to čak za jedan procenat u odnosu na 2012. godinu. S obzirom da se dosta optimistički procenjuje da smo kao tržište dostigli „dno“ kada je u pitanju prodaja i da neće više opadati, KIA očekuje dalji rast tržišnog udela, gde se očekuje da on bude ukupno 6% na kraju 2015. godine (za 1,5% više nego na kraju 2013. godine). Za ove rezultate, KIA smatra da je Peter Schreyer jedan od najzaslužnijih, jer je po pitanju dizajna dramatično unapredio sve modele i popravio KIA brand imidž. Naravno, sva moguća sponzorstva raznih svetskih sportskih događaja nikako nisu na odmet.

kiagraf
Kako je KIA u prethodnom periodu već uvela nove generacije gotovo svih svojih modela, jasno da nas sada očekuju samo restilizacije i lagane korekcije. Tako model Sportage za 2014. godinu na prvi, pa i na drugi pogled, ne izgleda da ima nekih uočljivijih noviteta. Ipak, kada se malo bolje analizira, mogu se primetiti korekcije na prednjoj masci (zanimljiv „gril“dizajn), gde je KIA logo sada uočljiviji.

IMG 8324

LED svetla su sada standardna opcija, a to se najbolje vidi na zadnjoj svetlosnoj grupi čiji je unutrašnji dizajn promenjen i modernizovan. Tu je i novi set felni koje takođe doprinose boljem izgledu, ali je to generalno sve po pitanju spoljašnjeg izgleda.

IMG 8326

Sportage već ima atraktivan dizajn, pa se procenilo da veće korekcije nisu potrebne. Daleko veći fokus je „bačen“ na kabinu i njen izgled, odnosno na unapređenje tehnoloških IT mogućnosti. Centralni deo table i konzole je promenjen sa dosta kvalitetnijim materijalima (sa novim opcijama za boju i vrstu kože), unapređen NAVTEQ navigacioni uređaj (sa besplatnim update-om mapa u toku trajanja garancije) i SuperVison veći kolor ekran (4,2 inča). U stvari ovaj ekran predstavlja instrument tablu, dok se opcioni navigacioni uređaj koristi poseban 7″ ekran.

IMG 8320

I po pitanu vozačkih elemenata, ima nekoliko noviteta. Ubačena je dodatna opcija za podešavanja jačine serva, poboljšan je ABS i ESP softver uz poboljšanu stabilnost pri naglim kočenjima. Dosta truda je uloženo u povećanje komfora kroz smanjenje buke, pa tako prednje staklo ima dodatnu zvučnu izolaciju, a urađene su i razne druge optimizacije na karoseriji kao bi vožnja bila tiša. Što se motora tiče, ponuda je ista kao i ranije, uz jedan novi benzinski motor koji je ubačen u ponudu. Tako se pored proverenih 1.6 GDI benzinskog (135 KS), 1.7 CRDI i 2.0 CRDI (115, 136 i 184 KS) motora, sada može naručiti i 2.0 GDI benzinac sa 166 KS. 1.7 CRDI je najpopularnija opcija, a od novog 2.0 GDI se očekuje da bude zastpljen u malom procentu kada su u pitanju novi Spotage modeli.

IMG 8325
Početna cena novog modela sa 1.6 GDI benzincem i Cool paketom opreme je 21940 evra. Za najjači 2.0 CRDI model sa „Luxury“ opremom potrebno je izdvojiti 36990 evra, što čini raspon cena dosta velikim pa svako eventualno zainteresovan za kupovinu može da nađe svoju meru.

Da, 4×4 pogon se doplaćuje 2000 evra, a dostupan je samo uz 2.0 CRDI i GDI motore. Kako bi dodatno motivisala kupce, KIA je za predstojeći sajam pripremila dodatne popuste u vidu džokera kojima je moguće uticati na cenu.

- Advertisment -