WRC: Ožijer uspešno krenuo u odbranu titule

0
1691

Sebastijan Ožijer je uspešno krenuo u odbranu šampionske titule u WRC šampionatu. Ožijer je posle dosta teške borbe došao do pobede na prvom reliju sezone koji je vožen u Monte Karlu.

I pored činjenice da je u jednom trenutku zaostajao čak 1 minut i 20 sekundi, Ožijer je uspeo da dođe do trijumfa na prvom reliju sezone i samim tim podario VW ekipi prvi trijumf na ovom legendarnom reliju, dok je Ožijeru ukus pobede na čuvenom Monteu već poznat jer je 2009. godine trijumfovao u IRC šampionatu.
Ožijerov zaostatak od preko jedne minute je prouzrokovan izuzetno lošim vremenskim uslovima prvog dana relija, kada je bilo apsolutno svega, od kiše, preko leda i jakog snega. Za razliku od Ožijera neki vozači su sve prijatno iznenadili tokom prvih etapa, a najviše od svih svakako Robert Kubica. Poljak je odneo pobedu sa svojom Fiestom na prve dve etape, ali ga je pogrešan izbor pneumatika koštao dosta vremena i na kraju treće etape je pao na četvrto mesto. I pored toga Kubica je bio u igri za podijum, ali je neslavno završio reli slupavši FIestu drugog dana relija.


Drugo mesto na reliju je pripalo Brajanu Bufijeru koji je savršeno procenio vremenske prilike. Bufijer je bio toliko dobar da se činilo da će napasti i Ožijera, međutim forsirajući doživeo je jedno okretanje i posle toga je “oladio” sa gasom i dovezao se do drugog mesta. Novi Citroenovi vozači Kris Mik i Mads Ostberg su postigli dosta dobar rezultat osvojivši treće, odnosno četvrto mesto.

Debi za novi WRC automobil, Hjundaji i20 nije prošao baš najbolje. Nuvil je svoj i20 slupao već prvog dana, dok je Sordo morao da odustane usled problema sa akumulatorom, takođe prvog dana relija. U trenutku odustajanja Sordo je bio trećeplasirani.

Rezultati relija Monte Karlo:

 

Poz  Vozač                   Tim                 Vreme

1.   Sebastien Ogier         VW                  3h55m14.4s

2.   Bryan Bouffier          M-Sport Ford        +1m18.9s

3.   Kris Meeke              Citroen             +1m54.3s

4.   Mads Ostberg            Citroen             +3m53.9s

5.   Jari-Matti Latvala      VW                  +6m08.3s

6.   Elfyn Evans             M-Sport Ford        +8m37.4s

7.   Andreas Mikkelsen       VW                  +11m42.3s

8.   Jaroslav Melicharek     Slovakia Ford       +21m56.2s

9.   Matteo Gamba            Balbosca Peugeot    +23m50.7s

10.  Yuriy Protasov          M-Sport Ford        +25m43.1s

 

Sledeći reli se vozi u Švedskoj od 5. do 8. februara.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here