Dakar 2014: Favoriti, ruta i očekivanja

0
7734
Image

 

Novo izdanje najtežeg kros kantri relija će se i ovog puta održati u Južnoj Americi, gde su stanovnici, države i sve potrebne službe daleko raspoloženije da reli protekne u najboljem redu za razliku od onoga što smo u proteklim dekadama imali prilike da viđamo na afričkom kontinentu.

Itinerer je i ove godine veoma težak i obuhvata tri zemlje: Argentinu, Boliviju i Čile. Start je u Argentini (5. januar), da bi takmičari zatim prošli kroz Boliviju, a završnih pet dana relija se vozi u Čileu, gde će se reli i završiti 18. januara.

Image

 

Ukupna dužina relija je različita za motocikle/kvodove – 8743km (5228km specijala), automobile – 9374km (5522km specijala) i kamione – 9188km (5212km specijala). Ono što su organizatori promenili za ovu godinu je veće izmene u rutama za motocikle/kvodove, koji će na čak 40% itinerera imati drugačije rute neko automobili i kamioni, što daje priliku organizatorima da biraju specifične rute koje su veći izazov za određenu kateogoriju vozila. Naravno, povećana bezbednost motociklista i vozača kvodova je takođe bitan razlog za ovakvu odluku.

Moto/kvod vozači će kao poseban izazov imati i dve maratonske etape u dužini od 2702km (specijali u dužini od 726 i 824km)! Ne samo što su u programu ove dve maratonske ekipe, već su i sve deonice sa produženim specijalima, a sa kraćim "vezama" kako bi se ideja kros kantri relija što više i sprovodila u delo. Najavljeno je da će učesnici imati posebno teške etape kroz pustinju Atakama.

Motocikli

Image

 

Favorita u ovoj klasi ima više, ali imajući u vidu rezultate u proteklih nekoliko godina, sva je prilika da će se za pobedu u generalnom plasmanu boriti samo dva vozača – Mark Koma i Siril Despre.

Image

 

Skoro 200 motociklista će ove godine nastupiti na Dakaru, ali samo vrhunski timovi i vozači će biti u prilici da zabeleže etapne pobede i pokušaju osvajanje relija. Smanjenjem radne zapremine na 450ccm organizator je pokušao da prekine dugogodšinju dominaciju KTM vozača, ali ni to nije promenilo odnos snaga pa su i prošle godine glavnu reč vozili Mark Koma i Siril Despre. Naredni Dakar će možda doneti preokret i prekid 12 godina dugog niza pobeda KTM vozača.

Image

Image

 

BMW je, nakon što je kupio Husqvarna marku, uz pomoć nemačkog tima Speedbrain pokušao da se probiju i na polju kros/kros kantri motocikala. Kada je BMW prodao Husqvarnu upravo KTM-u, bavarski proizvođač je praktično odustao da širi svoje delovanje i na ovaj tip takmičenja. Kao propratni efekat, Speedbrain tim je ostao bez finansijke i razvojne podrške koju je imao saradnjom sa Husqvarna, a kasnije BMW fabrikom.

I pored toga što je Speedbrain na bazi Husqvarna TE450 motocikla razvio spostvenu kros kantri mašinu, Honda je odlučila da iskoristi dobro uhodani tim i angažuje ga za sopstvene potrebe, tako da će Speedbrain na predstojećem Dakaru sa jedne strane biti okosnica HRC tima, dok će sa druge strane pružati podršku privatnicima koji su odabrali Speedbrain motocikl za takmičenje na Dakaru. Speedbrain je takođe svoje vozače ustupio HRC timu (Bareda i Gonsalveš).

Image

Image

 

Honda CRF450 RALLY bi trebalo da omogući vrlo jakim imenima  (Helder Rodrigez, Sem Sanderlend, Havier Picolito, Žoan Bareda i Paulo Gaonsalveš)  iz kros kantri motociklizma ravnopravnu borbu sa KTM timovima. Treba istaći da je Gonsalveš ove godine osvojio FIM Cross Country šampionsku titulu i to u veoma žestokoj konkurenciji (iza njega je bio i Mark Koma).

Image

 

Drugi značajan proizvođač koji je rešio da se aktivnije uključi je Jamaha, koja je željna da ponovi niz pobeda kakav je postigao Stefan Peterhansel tokom 90-tih godina prošlog veka. Jamaha nema namenski projektovani motocikl za kros kantri, već se koristi kroserica YZ450F koja se modifikuje za po trebe kros kantri tima koji će pored pobednika Dakara iz 2013, Sirila Desprea, sačinjavati i njegov „vodonoša" francuz Mišel Metge, dok će za Jamaha boje voziti i Frans Verhoven i Olivije Pen.

Image

Image

 

KTM je i dalje najpopularniji motocikl kako među fabričkim i polufabričkim vozačima, a tako i među privatnicima. Za predstojeći Dakar je spremljen novi ram, koji će doneti veliki napredak što je i za očekivati kada se zna da je za 2013 model korišćen ram prenešen sa 690 RALLY mašine. Za fabrički tim će nastupati Mark Koma i Ruben Faria, dok je treći član tima, Kurt Kaseli, izgubio život na Baja 100 reliju voženom u novembru mesecu. Zamena za Kaselija će biti David Kasto koji je prošle godine vozio za Jamahu. KTM je takođe delimično sponzorisao i "Čeleka", a na KTM  mašini će voziti i Žordi Viljadoms, Pal Anders Ulevalseter. Naravno i Gabor Sagmajster je jedan od vozača koji i dalje koristi KTM mašinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here