Fisker proglasio bankrot

0
440
13fisker_bankrot0.jpg

Američka kompanija za proizvodnju električnih automobila Fisker Automotive proglasila je bankrot, više od godinu dana od kada je napravila poslednji primerak električne limuzine Karma.

 

Fisker nije bio u mogućnosti da otplati preostalih 192 miliona dolara zajma koji je dobio od države 2010. godine iz budžeta za napredne tehnologije i proizvodnju u automobilskoj industriji. Kompanija nije u stanju da podmiri ni dugovanja snabdevačima, niti ostalim kreditorima.

Država nije pretrpela potpuni gubitak, pošto je kompanija Hybrid Technology, koja se dovodi u vezu sa milijarderom iz Hong Konga Ričardom Lijem, platila 25 miliona dolara za deo duga i time otvorila mogućnost preuzimanja ostatka Fiskerove imovine. Američka vlada izgubiće oko 139 miliona dolara od ulaganja u Fisker.

"Posle procenjivanja i ispitivanja svih alternativa, verujemo da je prodaja Fiskera kompaniji Hybrid Technology i proces bankrota najbolja alternativa za maksimiziranje Fiskeorve vrednosti i dobiti svih akcionara", saopštio je Mark Bejlinson, službenik koji rukovodi procesom restrukturisanja firme. On je rekao da će Fiskerova tehnologija i sposobnost razvoja proizvoda u budućnoisti biti pokretačka snaga evolucije automobilske industrije pod rukovodstvom novog vlasnika.

Hybird Technology još razmatra opcije za Fisker i planira da naknadno donese odluku o sudbini kompanije.

Fisker je u dokumentima o proglašenju bankrota naveo da poseduje imovinu vrednu 500 miliona dolara i dug od milijardu dolara, prenela je agencija Blumberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here