PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiPredstavljena nova Opel Insignia

Predstavljena nova Opel Insignia

-

Opel je u hotelu Metropol, pred većim brojem uglednih zvanica, predstavio novu generaciju modela Insignia.

Nedavno završeni sajam automobila u Frankfurtu bio je mesto prve zvanične prezentacije dobrano restilizovanog modela Insignia, a sada je došao red na domaću promociju koja je održana u hotelu Metropol.

 

023.jpg

 

Od lansiranja modela Insignia još 2008. godine, ovaj automobil je proizveden u preko 600.000 primeraka, što dovoljno govori nivou uspeha ovog modela. Pored toga, Insignia je u prodaji već šest godina, a to je neki standardni životi period novih automobila nakon koga sledi novi model. Međutim, Opel se odlučio da uradi samo jaču restilizaciju, a ne potpuno novi model. Ovo je još jedna pokazatelj kvaliteta originalnog modela Insignia, dok je sa druge strane ovo prilika za pristojnu uštedu produžavanjem životnog veka već postojećeg modela.

 

039.jpg

 

Direktor Opela za Srbiju Dragan Nenadović je lično vodio prezentaciju, u kojoj je istakao:
Obraćajući veliku pažnju na detalje, Opelovi inženjeri su izvršili bitna fina podešavanja na našem najboljem modelu. Ona se posebno ističu kroz Insignijin dizajn i vozne performanse. Poboljšanja šasije obezbeđuju veću agilnost i udobnost Insignije, a kupcima je dostupna i potpuno nova generacija multimedijalnog sistema, kao i gama novih motora.

 

011.jpg

 

Promena na eksterijeru ima, ali su one relativno male, pa se može reći da se Opel fokusirao na promene na enterijeru i modernizaciju komandne table sa svim pratećim elektronskim elementima. Novom centralnom konzolom dominira 8-inčni ekrana u boji osetljiv na dodir, koji služi za kontrolu novog Infotainment sistema. Preko početnog ekrana vozač može pristupiti svim glavnim funkcijama i podmeniju (kao npr. radio stanicama, nazivima pesama, smartphone konekciji ili 3D navigacionim mapama). Tako vozač može pristupiti svim glavnim funkcijama i podmenijima putem dotičnog ekrana, ali i preko tastera na volanu kojih sada ima više. Pored toga, nova Insignia ima mogućnost glasovnih kontrola, a tu je potpuno novo rešenje u vidu malog „touchpad-a“ koji se nalazi ispod ručice menjača.

 

006.jpg

 

Ponuda motora je takođe značajno osvežena novim modelima sa direktnim ubrizgavanjem, poput dva turbo-benzinska motora i novog turbo-dizela sa emisijom od svega 99g CO2. Istina, određeni motori su nešto ranije ušli u ponudu sa starom Insignia varijantom, najviše zbog želje Opel-a da što pre u ponudi uvede nove agregate. Na raspolaganju je početni 1.8 litarski benzinski motora sa140 KS, 1.6 SIDI turbo-benzinac  sa 170 KS i 260-280 Nm i 2.0 SIDI turbo-benzinac sa 250 KSks i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Od dizel motora, u ponudi su početni  2.0 CDTI sa 103 140 KS i nešto snažniji sa 163 KS i 350 Nm (380 Nm uz overboost funkciju). Najjaču verziju pogoni 2.0 BiTurbo CDTI dizel motor, koji razvija 195 KS i koji smo imali priliku da nedavno testiramo u „starom“ Insignia modelu.

U skladu sa nekim prethodnim rekordima, inženjeri su dali novoj varijanti automobila još bolji nivo aerodinamičnosti,  sa koeficijentom otpora vazduha od 0,25. Po ovom podatku, Insignia je sada najaerodinamičnija petovratna limuzina na svetu. Naravno, manji otpor vazduha znači i manju potrošnju goriva uz bolje performanse.

 

nova_opel_insignia.jpg

 

Početna cena za osnovni model Insignije sa 4 vrata, 1.8 litarskim benzinskim motorom sa 140 KS i šestostepenim manuelnim menjačem, iznosi 18.288 evra.

 

013.jpg
 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -