BMW predstavio Seriju 2

0
842
13bmw_serija20.jpg
NAS SPONZOR

BMW je objavio detalje o Seriji 2, modelu koji stiže u prodajne salone početkom 2014. godine, posle premijere na Sajmu automobila u Detroitu, u januaru. Poput kupea Serije 3 koji je postao Serija 4, kupe Serije 1 sada je postao Serija 2.

 

Model je stilski poprilično drugačiji u odnosu na hečbek Serije 1. Međuosovinski razmak je isti kao kod Serije 1 – 2690mm, ali je izduženi prtljažnik povećao ukupnu dužinu sa 4324mm na 4432mm. To je donijelo dodatnih 30l prostora za prtljag u poređenju sa hečbekom, ukupno 390l. Za razliku od hečbeka na kojem je zasnovana, Serija 2 ima dva individualna sedišta u zadnjem delu.

13bmw_serija21.jpg
 

BMW je saopštio da je automobil fokusiran na sportsko vozačko iskustvo, zbog čega su iz ponude izostavljeni slabiji motori iz Serije 1. Tu su tri verzije najvovijeg četvorocilindričnog dvolitarskog dizelaša – 218d sa 143KS, 220d sa 184KS i 225d sa 218KS. Potrošnja goriva i emisije CO2 kreću se od 4,2l i 111g/km u modelu 218d do 4,7l i 124g/km u modelu 225d.

13bmw_serija22.jpg
13bmw_serija23.jpg
 

Ponuda benzinskih agregata uključuje četvorocilindrični dvolitarski motor od 184KS u modelu 220i. Vrh ponude čini model sa ovih slika – M235i. To nije čistokrvni M model nego deo nove porodice M Performance. U ovaj model ugrađena je verzija trolitarskog šestocilindričnog turbo agregata koji isporučuje 325KS. BMW M235i ubrzava od 0-100km/h za pet sekundi sa šestostepenim manuelnim menjačem, a sa osmostepenim automatikom za 4,8 sekundi.

Standardna Serija 2 dolazi u specifikacijama Sport, Modern i M Sport (koja je spuštena za 10mm, ima naplatke od 17 inča i sportskiji izgled). M235i koristi M Sport kočnice, servo sa varijabilnim delovanjem i naplatke od 18 inča, koji su opcija na ostalima varijantama. Mehanički diferencijal ograničenog proklizavanja može biti ugrađen uz doplatu.

13bmw_serija24.jpg
 

U kabini, vlasnici Serije 2 dobijaju dvozonski klima-uređaj kao deo standardne opreme, kao i iDrive interfejs sa ekranom od 6,5 inča. Navigacioni sistem sa ekranom od 8,8 inča je na listi opcija. Od dodatne opreme, tu su još adaptivna prednja svetla, asistencija koja reguliše snagu snopa, asistencija pri parkiranju, kamera za pogled unazad i BMW aplikacije. Moguće je koristiti i aplikacije trećih strana preko ličnog smartfona ili ugrađene SIM kartice. Na ovaj način dolazi se do informacija o stanju u saobraćaju u realnom vremenu, koristi se internetski radio i društvene mreže. Aplikacija napravljena specijalno za M235i je M Laptimer.

13bmw_serija25.jpg
 

Za bezbednost se brine sistem upozoravanja na izlazak iz saobraćajne trake, koji koristi kameru, kao i sistem koji upozorava na predstojeći sudar. Pored standardnih prednjih i bočnih vazdušnih jastuka, oni su integrisani i u naslanjače, a tu su i jastuci za glave putnika na prednjim i zadnjim sedištima, kao i jastuci za kolena vozača i suvozača. U automobil je ugrađen aktivni sistem za poklopac prtljažnika, koji ublažava posledice po pešaka u slučaju sudara. Sistem automatski podiže zadnji kraj poklopca, što stvara dodatni prostor za njegovu deformaciju i smanjuje snagu udara. Radi toga je izvršeno i izmeštanje usisne grane motora, kao i vazdušnog filtera za kabinu.

BMW već priprema kabrioletsku verziju Serije 2, koja će se pojaviti na tržištu tokom sledeće godine, posle kupea. Prema nepotvrđenim informacijama, u toku je i razvoj limuzine sa četvoro vrata.

Prethodni tekst2015 Hyundai Genesis – prve slike
Sledeći tekstNK TEST: Peugeot 301 1.2 VTi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here