Prvi detalji o novoj Mercedes-Benz C klasi

0
906
13mercedes_cteaser0.jpg
NAS SPONZOR

Mercedes je potvrdio prve tehničke detalje o četvrtoj generaciji C klase, uključujući korištenje Airamatic ogibljenja i smanjenje težine u odnosu na dosadašnji model. Autmobil će imati premijeru za nešto više od dva meseca, na Sajmu automobila u Detroitu.

 

Mercedes tvrdi da će nova C klasa biti znatno moderniji automobil od prethodnika u smislu konstrukcije, sa najmanjom težinom u klasi i nivoom strukturnog integriteta "bez premca" u ovoj klasi.

https://www.youtube.com/watch?v=6lwWR3vLq_E

 

Među najvećim novostima je lagana konstrukcija, za koju je iskorišten novi aluminijumski hibridni materijal. Nova C klasa biće lakša za oko 100kg nego do sada, u zavisnosti od motora koji koristi. Ovo će doprineti smanjenju potrošnje goriva za 20% kod pojedinih modela, bez smanjenja snage.

13mercedes_kabina1.jpg
 

U izradi strukture koristi se materijal u kojem ima 48% aluminijuma, dok se u odlazećoj C klasi koristilo 9%. Količina upotrebljenog čelika formiranog na visokoj temperaturi i ojačanog čelika povećana je za po 5% i 1%, na ukupno 8% i 4%.

Konstrukcija nove C klase sastoji se od devet primarnih komponenti. Ogibljenje je postavljeno na aluminijumske elemente za koje Mercedes tvrdi da su znatno otporniji od čeličnih komponenti koje se koriste danas.

13mercedes_kabina2.jpg
 

Pored nove konstrukcije, četvrta generacija Mercedesove C klase koristiće i novu šasiju, koja se sastoji od ogibljenja sa četiri veze napred i pet na zadnjoj osovini Mercedes je objavio da automobil zahvaljujući ovom rešenju ima vrhunske kvalitete u pogledu smanjenja buke i vibracija, kao i stabilnosti na pravcu i položaja točkova tokom vožnje.

U izradi ogibljenja upotrebljen je veći broj aluminijumskih komponenti, čime je na prednjem kraju postignuta ušteda od 2kg. Vešanje će moći da se podešava u tri nivoa: Comfor, Direct Control i Sport. Ovo poslednje podešavanje spušta automobil za 15mm.

13mercedes_kabina3.jpg
 

Na listi opcija naći će se ogibljenje Airmatic u kombinaciji sa odabranim motorima. Novi setap omogućiće vozaču da bira između postavki Comfort, ECO, Sport i Sport Plus. Sistem omogućava automatsko izravnjavanje automobila, koji spušta vozilo pri većim brzinama radi poboljšanja aerodinamike i smanjenja potrošnje.

13mercedes_kabina4.jpg
 

Mercedes je otkrio da će nova C klasa imati temeljno prerađenu unutrašnjost, sa opcionim prikazivanjem informacija na vetrobranu, površinom za davanje komandi dodirom na centralnoj konzoli i centralnim ekranom od 7 ili 8,4 inča.

Među ostalim novostima su novi pametni klima-uređaj, koji se oslanja na podatke sa GPS-a i detektuje tunele unapred, posle čega automatski zatvara usisavanje spoljnjeg vazduha. Tu je i senzor na suvozačkom sedištu koji automatski detektuje postavljanje dečijeg sedišta i u tom slučaju deaktivira vazdušni jastuk ispred suvozača.

Prethodni tekstDTM: Timo Glok pobednik poslednje trke DTM šampionata
Sledeći tekstDušan Borković predstavio svoje planove za 2014

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here