Tržište: Septembarska prodaja povećana za 5,5%

0
479
13prodaja_septembar0.jpg

Broj registracija novih automobila u Evropi u septembru je povećan za 5,5 odsto, čemu je doprinio rast prodaje u Velikoj Britaniji i jedan dodatni radni dan.

 

Broj registracija u zemljama Evropske unije i sporazuma EFTA porastao je na 1,19 miliona automobila prošlog meseca u poređenju sa septembrom 2012. godine, saopštila je kompanija za industrijske analize ACEA.

ACEA navodi da je u prvih devet meseci ove godine ukupna prodaja oslabila za 4%, na 9,34 miliona automobila. Do kraja godine mogao bi biti ostvaren najlošiji rezultat u poslednjih 20 godina i pad prodaje u šestoj uzastopnoj godini.

U avgustu je zabeležen pad broja registracija novih automobila, što je izazvalo bojazan od nastavka tog trenda i u septembru, što bi bio signal još većih problema u budućnosti.

"Najgore je prošlo. Pad prodaje se značajno usporio i sada vidimo znakove oporavka i rasta potražnje", izjavio je Piter Fus, viši savetnik za automobilsku industriju u kompaniji Ernest i Jang, preneo je Auto njuz.

On je rekao da se rezultati prodaje i daje "veštački povećavaju zahvaljujući velikim popustima i registrovanju vozila koje vrše sami dileri" i da će proći najmanje dve godine dok tržište ne ojača dovoljno da može da raste samostalno, bez podsticaja.

Informaciju o rastu evropskog tržišta automobila u septembru potvrdila je i analiza udruženja nemačkih proizvođača automobila VDA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here