Prvi utisci: Kia pro_cee`d II 1.6 GDi EX Style

0
1910
13kia_proceed0.jpg

Iz Kie nam poslednjih nekoliko godina dolaze automobili više nego interesantnog izgleda, a začetnik tog trenda je možda i prvi pro_cee`d. Istu priču, koja podrazumeva atraktivan dizajn i kupe oblik karoserije, nastavio je i naslednik.

 

Posle testa verzije sa pet vrata sa kojom sam se družio krajem prošle godine, moram priznati da sam jedva dočekao da mi u šake padne i pro_cee`d verzija. Čisto da podsetim, verzija sa pet vratabila je pogonjena najja;im diyelom u ponudi (1.6 CRDi), dok je pro_cee`d verzija u sebi imala najjači benzinski agregat. U pitanju je 1.6 GDI motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva, 135ks i 165Nm obrtnog momenta. Da odmah naglasim, od ovog motora ne treba očekivati neke ubitačne performanse (iako nam brojke to daju za pravo), Kia ne ovom polju ne nudi nešto čime bi ste mogli da oduševite na “potezanju“. Ipak, motor je izuzetno lako voziti i prilično je elastičan, a predstavlja prijatno iznenađenje u odnosu na neke konkurentske modele sa motorima identične zapremine i snage. Naravno govorim o atmosferskim motorima.

 

13kia_proceed1.jpg

 

Kia je sa celom novom generacijom Cee`d modela napravila zaista sjajan posao što se dizajna tiče, a dijamant u kruni je naravno pro_cee`d (hot heč pod nazivom pro_cee`d GT je ipak nešto posebno). Kao i kod prethodnika ovde će izgled odigrati veoma bitnu, a možda i presudnu ulogu, pogotovo ako se sagleda profil kupaca kupe modela. Kako je i verzija sa pet vrata za moj ukus dovoljno sportska, pro_cee`d verzija je to samo dodatno pojačala. Ovo se najviše odnosi na zadnji kraj automobila i izuzetno lepo dizajniranu svetlosnu grupu koja se smestila na dosta široke bokove automobila.

 

13kia_proceed2.jpg

 

Obzirom da sam se kroz test "običnog" Cee`d modela već detaljno upoznao sa enterijorom, u pro_cee`d kabini sam se samo prisetio prilično logičnog rasporeda komandi. Testirani pro_cee`d je imao niži paket opreme od verzije sa pet vrata, ali je ovaj paket zaista pun pogodak. U pitanju je EX Style paket u kome se između ostalog dobija i dvozonski automatski klima uređaj, umetci od eko kože, zatamnjena zadnja stakla, hrom detalji itd.

 

13kia_proceed3.jpg

 

Već sam spomenuo da je izgled ovog automobila možda i njegov najveći adut, a odmah do tog aduta treba smestiti i drugi, a to je cena. Početna cena za pro_cee`d verziju je 10.990€, dok je cena test vozila 14,340€. Ako se doda i podatak da je Kia na novoj liniji Cee`d modela izbacila gotovo sve nedostatke i mane prethodnika, to znači da Kia sa novim pro_cee`d modelom nudi izuzetno primamljivu karoseriju (možda i najatraktivniju u klasi) za više nego pristupačnu cenu. 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here