BMW C evolution – premium električni skuter

0
1160
Image

 

Nakon odličnog debija u maksi skuter kategoriji sa C600/650 modelima, BMW je otišao korak dalje. U Frankfurtu je predstavljena budućnost urbanog transporta, kada su u pitanju dvotočkaši – električni maksi skuter, koji nudi sve u jednom paketu: performanse, ekonomičnost, udobnost i prestiž.

BMW Motorrad je fokus usmerio i ka električnom prevozu, a rezultat je C evolution koji koristi električnu energiju za pogon. Snažni, vodom hlađeni, elektro motor u kombinaciji sa vazduhom hlađenim litijum jonskim baterijama visokog napona nudi autonomiju od 100 km u realnim uslovima vožnje.

Image

 

Sinhroni elektro motor snage 11 kW (15KS) omogućava da skuter dostigne maksimalnih 120kmč, a ubrzanje je na nivou maksi skutera koje pogone SUS agregati zapremine 600+ ccm. Kapacitet baterija je 8 kWh što je dovoljno za autonomiju od oko 100km, a pritome punjenje traje oko 4 časa (klasični kućni utikač sa 220V/12A).

Image

 

Kompleksni sistem rekuperacije energije je prvi put iskorišćen na motociklu i omogućava prikupljanje energije kako prilikom kočenja, a tako i prilikom "vožnje na ler". Postoje četiri režima rada – Road nudi 100% snage, dok ja sa druge strane spektra Eco Pro koji je najrestriktivniji po pitanju korišćenja snage motora i najagresivniji po pitanju rekuperacije. U sredini se nalaze Sail i Dynamic režimi rada. BMW Motorrad je na ovom koncept skuteru iskoristio rešenja svojih automobilskih kolega, tako da električni skuter zadovoljava ISO 26262 standard o sigurnosti električnih vozila.

Image

 

C evolution je opremljen ABS sistemom za kočenje, kao i sistemom za kontrolu obrtnog momenta TCA (Torque Control Assist), koji radi slično sistemu Automatic Stability Control zastupljenom na BMW motociklima pogonjenim SUS agregatima.

C evolution komandna konzola koristi veliki TFT ekran koji prikazuje čitav niz informacija, a na raspolaganju su i brojne statistike vezane za efikasnost električnog pogona. Kako je već i uobičajeno, BMW nudi grejane ručice za vožnju po hladnom vremenu.

Tehničke specifikacije:

  • Električni motor snage 11 kW (ECE R85) i 35 kW vršne snage,
  • Maksimalni obrtni moment 72Nm,
  • Maksimalna brzina 120kmč,
  • Ubrzanje 0-50 za 2,7s,
  • Ubrzanje 0-100kmč za 6,2s,
  • Autonomija do 100km.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here