Prvi utisci: Toyota Auris 1.6 Sol

0
3329
Image

 

Auris je na našem tržištu prikazan početkom godine, a tokom proteklih nedelju dana smo imali priliku da ga malo detaljnije zagledamo i procenimo šta nova, druga, generacija zaista nudi.

Image
 

Kako to sada i nalažu trendovi u automobilskoj industriji, novi Auris je pored nešto povećanih gabarita izgubio i 40-tak kilograma u proseku. Međutim, ono što je daleko važnije od revidiranih motora,  bogatije opreme, aerodinamičnije i, za neke, atraktivnije karoserije je cena, koja je sada daleko pristupačnija nego što je to bio slučaj sa prethodnikom. Novi modeli, samo nekoliko meseci nakon predstavljanja na tržištu možete kupiti za oko 2000€ manje nego što su adekvatno opremljeni i motorizovani modeli nuđeni kupcima pre tri godine

Na sve to treba dodati da Toyota nudi daleko bogatije pakete opreme, tako da bazni paket opreme obuhvata digitalni klima uređaj, ABS+BA+EBD+TRC+VSC+EBS+HAC sigurnosne sisteme, CD MP3 audio sistem sa komandama na upravljaču, podizače stakala, dnevna LED svetla i još što-šta…

Image

 

Auris i ovog puta u prvi plan postavlja NVH karakteristike (Noise – Vibration – Harshness), tj. faktore Buku/Vibracije/Udobnost. Iz tog razloga, snažniji benzinac u ponudi se uopšte ne trudi da ponudi eksplozivne performanse već je cilj da bude elastičan, tih i ekonomičan.

Ogibljenje je vrlo udobno, a jedino što predstavlja problem su poprečne prepreke kao što je ležeći policajac ili loše popravljen spoj novog i starog asfalta. Tom prilikom je zvuk jedino što vam daje do znanja da ste ipak prebrzo naišli na ovu prepreku, dok sve ostale vrste neravnina ogibljenje odlično upija, a da pri tome automobil sigurno zadržava zadatu putanju.

Image

 

Prtljažnik i prostor na zadnjoj klupi su solidni, tako da se Auris može svrstati u prostranije hečbek modele C segmenta, što ga čini pogodnim kako za ulogu porodičnog transportera, ali ga zbog novijeg i modernijeg izgleda sa lakoćom mogu odabrati i mlađi vozači.

Image

 

Oprema je zaista bogata, tako da u Sol opremi nema ničega što bi ste zatražili, a da ta opcija već nije prisutna u vozilu. Meni je najzanimljiviji novitet bio Touch sistem, koji ima mogućnost čitanja sadržaja SMS poruka. Na žalost, sistem će poruke tumačiti kao engleski jezik (ili neki drugi jezik ukoliko ste ga odabrali u podešavanjima – nema jezika sa balkanskog područja, odmah da kažem) pa će izgovor biti često veoma čudan, ali je najčešće dovoljno da vam sistem nakon "čitanja" sadržaja ponudi da pozovete onoga ko vam je poslao poruku, tako da skidanje ruku sa volana i gledanje u ekran telefona u ovom slučaju nije potrebno – kakav god vid telekomunikacije koristite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here