Poseta Toyota Motorsport odeljenju

0
19385
Image
NAS SPONZOR

Objavljivanjem da će se Toyota naći u endurans takmičenju, TMG odeljenje se probilo na sam vrh spiska lokacija koje redakcija NK želi da poseti. Rečeno, učinjeno.

Image

Poseta Toyota Motorsport Group (u daljem tekstu TMG) je imala dvojak karakter. Kao prvo, želeli smo da vidimo i obiđemo pogone TMG-a, ali i da popričamo sa ljudima iz tima koji su sa dosta autoriteta “stali na crtu” neprikosnovenoj ekipi iz Ingolštata, koja tokom protekle dekade izlazi iz okršaja uglavnom kao pobednik. Postojao i treći, skriveni, motiv. Na testu nam je bio Renault Megane GT kojeg smo iskoristili kao transportno sredstvo, ali i kao odličan “alat” za vožnju na stazi Nordšlajf!

Image

Centrala trkačkih aktivnosti Toyote je, srećom po nas, u Evropi. TMG ima svoju bazu na severu Nemačke, u gradu Kelnu. Uz pomoć Toyota Srbija, uspeli smo da organizujemo obilazak kompletnog kompleksa, ali i da dobijemo zanimljvie informacije o endurans programu iz prve ruke od Paskala Vaselona (tehnički direktor sportskog programa) i Džona Litjensa (šef razvoja šasije).

Da budemo potpuno iskreni, prošle godine u ovo doba TMG nije bio na spisku naših želja, već su to mahom bili nemački proizvođači poput Poršea, Audija, Mercedesa – pre svega zbog blizine, ali i zbog veoma intezivnih sportskih programa.

Kako je redakcija NK intezivno angažovana na srspkom Euro Sport kanalu, vest da će Toyota ponovo biti nastupati u endurans takmičenjima je imala dodatnu težinu imajući u vidu naše veliko angažovanje na popularizaciji endurans i GT takmičenja. Zbog toga, ali i zbog svesrdne pomoći Toyota Srbija kompanije, TMG je iskočio u prvi plan našeg putopisnog fokusa.

tmg03.jpg

ACO, kao organizator endurans takmičenja, je započeo sa internacionalizacijom ovog takmičenja, pa je prvi korak bio ILMC kup, da bi za 2012 sezonu uz podršku FIA, ponovo formiran Svetski Endurans Šampionat (FIA WEC) kako bi se endurans takmičenje postavilo u istu ravan sa ostalim FIA Svetskim takmičenjima kao što su F1, WTCC ili WRC. Izlaskom kompanije Peugeot iz takmičenja, poljuljan je plan organizatora, koji su samo zahvaljujući činjenici da je Toyota prisutna uspeli da zadrže FIA naslov (za kategorizaciju svetskog šampoionata potrebno je prisustvo bar dva fabrička tima). Sa druge strane, Toyota je umesto trećeg pretendenta, dobila daleko ozbiljniju ulogu u šampionatu i nepodeljenu pažnju Audi Sport odeljenja.

Image

Brzi razvojni program je imao svojih zastoja, ali je Toyota na prvoj trci ove sezone pokazala da je u pitanju tim koji ima ozbiljan potencijal. Iako je prvo “vatreno krštenje” Toyota TS 030 Hybrid prototipova bilo na najtežoj trci u kalendaru – 24 časa Le Mana, obe Toyota posade su pokazale da potencijal postoji i da Audi neće imati lagan posao. Naravno, ne možemo, a da se ne setimo jednog od težih udesa u proteklih nekoliko godina u kojem je učestvovala posada #8, a čiji se reparirana šasija nalazi upravo u TMG odeljenju kao “pokazna” šasija.

Naredna trka sezone, Silverston, je donela novi aerodinamički paket i dramatično bolje performanse koje su Toyota posadi na toj trci omogućile da osvoji prvu pol poziciju, ali zbog problema na samoj trci prva pobeda japanskog tima je izostala. Naredna trka šampionata, Sao Paolo, je pored pol pozicije donela i prvu pobedu japancima, da bi finiš šampionata u Japanu i Kini u potpunosti bio u znaku Toyota posade, koja je osvojila i pol pozicije i pobede, ostavivši Audi sa prilično gorkim ukusom u ustima na kraju sezone. Šta će doneti sezona 2013, šta kažu ljudi iz TMG, kao i šta se sve može videti u samom TMG – pročitajte u nastavku teksta.

toyota fujiFoto: TMG

1
2
3
4
5
6
7
Prethodni tekstPad italijanskog tržišta sve veći
Sledeći tekstSa Opelom ste bezbedni na snegu i ledu
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here