Los Anđeles: Električni Chevrolet Spark

0
653
12chevrolet_sparkev1.jpg

Chevrolet je na Sajmu automobila u Los Anđelesu predstavio posetiocima električni Spark, uz detaljan uvid u njegove tehničke specifikacije i najavu prodaje širom sveta, ali bez podatka o autonomiji ovog malog urbanog automobila.

 

Automobil koji može da primi pet osoba opremljen je elektro-motorom snage 130KS i 542Nm i litijum-jonskim baterijskim pakovanjem kapaciteta od preko 20kWh, što mu omogućava ubrzanje od 0-100km/h za manje od osam sekundi.

12chevrolet_sparkev2.jpg
 

Chevrolet obećava "jednu od najvećih autonomija među najboljim električnim automobilima ovog segmenta" i mogućnost brzog punjenja baterije do 80% za samo 20 minuta. Chevrolet naglašava da je baterija dizajnirana s ciljem da bude bezbedna, trajna i pouzdana i na nju daje garanciju od 160.000km. Pakovanje težine 254kg sastoji se od  336 pojedinačnih ćelija ukupne zapremine 133 litra.

"Baterija električnog Sparka prošla je više od 200.000 sati testiranja u našem globalnom sistemu laboratorija za baterije. Ona je ekstremno izdržljiva i prošla je iste testove tolerancije na opterećenje kao baterija modela Volt", izjavila je Pamela Flečer, glavni izvršni inženjer za električna vozila.

Univerzalni priključak za punjenje prilagođen je za tri osnovne platforme – DC brzo punjenje, AC 240V i AC 120V. Punjenje na mreži od 240V traje sedam sati. Korisnici automobila mogu da prate stanje baterije na kompjuterima, uz pomoć Chevroletove aplikacije za mobilne uređaje.

12chevrolet_sparkev4.jpg
 

Pored velike pažnje kojaje poklonjena kvalitetu baterijskog paketa, Chevrolet je unapredio i aerodinamku električnog vozila. Inženjeri su proučili svaki detalj Sparka na benzinski pogon i izvršili izmene koje su rezultovale povećanjem autonomije vozila za više od tri kilometra u realnim uslovima vožnje.

U kabini su ključne funkcije raspoređene intuitivno i prikazane na dva sedmoinčna LCD ekrana visoke rezolucije, koji mogu da se rekonfigurišu da bi prikazivali različite podatke. Jedna od funkcija je prikaz procene preostalog dometa na osnovu stila vožnje. Automobil je standardno opremljen Chevroletovim MyLink radiom i sistemom na koji mogu da se priključe pametni telefoni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here