Volkswagen Taigun koncept

0
866
12vw_taigunkoncept0.jpg

Volkswagen je na Sajmu automobila u Sao Paulu predstavio mali konceptualni SUV Taigun, zasnovan na modelu up!. To je automobil za koji VW smatra da ima veliki potencijal na rastućem južnoameričkom tržištu, ali će proizvodna verzija biti prodavana širom sveta.

 

Taigun je duži od modela up! za 319mm, širi za 83mm i viši za 81mm i ima za 50mm veći međuosovinski razmak. U koncept je ugrađena nešto jača verzija jednolitarskog trocilindričnog motora, koja je već viđena u up! GT konceptu. Agregat sa turbom i direktnim ubrizgavanjem proizvodi 109KS i 175Nm, uz potrošnju od 4,7 litara i emisiju CO2 od 110g/km.

12vw_taigunkoncept1.jpg
12vw_taigunkoncept2.jpg
 

Snaga se šalje na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača, što u kombinaciji sa težinom automobila od samo 985kg osigurava dobre performanse za automobil ove veličine. Ubrzanje od 0-100km/h traje 9,2 sekundi,  a maksimalna brzina je 185km/h. U Volkswagenu kažu da neće biti verzije sa pogonom na svim točkovima, jer je ovaj automobil dizajniran za urbane sredine.

12vw_taigunkoncept3.jpg
12vw_taigunkoncept4.jpg
 

U kabini ima mesta za pet putnika, a prtljažnik ima zapreminu od 280l, što se obaranjem zadnjih sedišta povećava na 987l. Plavi enterijer usklađen je sa bojom karoserije. Kabinu karakteriše nekoliko inovativnih rešenja, poput ugradnje digitalnih selektora temperature u otvore ventilacije i pokazivača turbo pritiska na vrhu centralne konzole, u koju je integrisan sistem za informisanje i zabavu iz modela up!.

U Volkswagenu kažu da bi, u slučaju pozitivne reakcije javnosti, koncept mogao da se nađe u serijskoj proizvodnji za dve i po godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here