Prvi utisci: Lancia Ypsilon 1.2 Gold

0
9780
lancia_ypsilon0.jpg

Posle dosta dugog vremenskog perioda nešto iz italijanske kuhinje nam je stiglo na test. To nešto je novi model Lancie Ypsilon. Ovog mališana čeka nimalo lak zadatak, a to je da pronađe put do veoma specifičnih kupaca koji traže mali gradski auto premijum segmenta.

 

Zašto premijum? Pa pre svega brend Lancia je uvek važio za nešto više od običnog automobila. Da bi neki automobil važio za nešto više mora da se izdvaja iz mora ponude nesvakidašnjim dizajnom, ali i cenom. Novi model Ypsilon-a ispunjava oba uslova. Da se prvo pozabavimo drugim uslovom. Cena!

Početna cena Lancie Ypsilon iznosi 10.900€. Za taj novac dobija se jednostavan lifestyle automobil dizajniran tako da privlači poglede. Nešto od tih pogleda će biti upućeno radoznalo, nešto sa oduševljenjem, a biće i onih drugih. Ovim se zadovoljava i malopre pomenuti prvi uslov, a to je dizajn.

Ovo je, verujemo, i bio zadatak dizajnera, jer je i cilj trendy automobila da privlači poglede po svaku cenu, zar ne?! Novi model Lancie Ypsilon treba da pronađe put do kupaca koji na umu imaju mali gradski auto sa čudnom mešavinom retro i modernog dizajna.

lancia_ypsilon1.jpg

Ono što je dosta bitno na ovom automobilu je to da po prvi put Ypsilon kao model dolazi u varijanti sa 5 vrata i to je stvar koja Ypsilon izdvaja u odnosu na konkurenciju retro automobila (Fiat 500 i Mini One). Ručica zadnjih vrata je skrivena što je čest slučaj kod automobila koji dolaze iz Italije.

Automobil je na raspolaganju u "samo" dva paketa opreme, Silver i Gold. Međutim, razlika u paketima nije prevelika pa je lista dodatne opreme je poveća čak i u najvišem paketu opreme. Dosta od dodatne opreme je naravno tu kao aksesoar, kao npr. "bicolore" boja koja podrazumeva različite boje haube i krova od ostatka karoserije ili Y design aluminijumske felne. Obe ove opcije bile su na test automobilu.

U baznom paketu opreme je Start&Stop sistem koji privremeno gasi motor dok automobil miruje. Kao nedostatak bi izdvojili neophodnu doplatu za ESP sistem, čak i u Gold peketu opreme.   

lancia_ypsilon2.jpg

Što se samih voznih karakteristika tiče Ypsilon tu, uglavnom ubrira pozitivne kritike. Motorizacija, udobnost i kočnice su na nivou gradskih automobila. Na žalost, udobnost se drastično smanjuje sa porastom pređenog puta. Sama pozicija sedenje i profil sedišta više odgovara gradskoj vožnji nego izlascima na auto put. Kao što oskudeva u paketima opreme, Ypsilon ne briljira ni u izboru motora. U ponudi su tri agregata, dva benzinska i jedan dizel agregat. U test automobilu se našao 1.2 8V Fiat-ov motor sa 69ks koji je na testu zabeležio prosečnu potrošnju od 6,3l na 100 pređenih kilometara. Pored ovog motora u ponudi je i 0.9 litarski TwinAir agregat i 1.3l MultiJet dizel.

lancia_ypsilon3.jpg

Konkurencija u kojoj igra treća generacija Lancie Ypsilon nije toliko velika, ali ta konkurencija ima dosta dugu tradiciju će to predstavljati problem kod najmanjeg automobila iz Lancia game.

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here