F1: Zauber veran Ferariju

0
974
12f1_sauber.jpg

Iz ekipe Petera Zaubera došlo je obaveštenje u kome se objašnjava kako bi ekipa vrlo rado nastavila saradnju sa Ferarijem i posle 2013. godine. Ova vest ne bi bila toliko interesantna da nije novih pravila u F1, po kojima je od 2014. godine obavezna upotreba 1.6-litarskih agregata sa turbo punjačem. 

 

Pravila koja stupaju na snagu 2014. godine definišu i motore koje ekipe moraju koristitu u sezoni. Motori koji se moraju koristiti su motori sa V6 konfiguracijom, zapremine 1.6 litara i moraju imati turbinu. Odluka Zaubera da bi rado ostao veran Ferariju te godine je veoma bitna, obzirom da Ferari kao proizvođač motora baš i nema naviku da pravi ovakav tip motora. Najmanji agregat koji je Ferari napravio u F1 je onaj korišćen 2010. godine u F10 bolidu. Ovaj motor je imao V8 konfiguraciju i 2.5 litara radne zapremine. Iz Zaubera se, kao glavni razlozi za nastavak saradnje navode finansije. "Nama je, kao timu koji koristi tuđe motore, finansijski aspekt veoma bitan," izjavila je Moniša Kaltenborn, CEO Zauber tima. " U poslednjih nekoliko nedelja pričalo se i o eventualnom ulasku VW koncerna u F1, a kao potencijalni partner se navodila ekipa Zaubera. "Imali smo sastanak sa ljudima iz VW-a. Sastanak je bio u Ženevi. Ako želimo da budemo konkurentni, onda želimo i jakog partnera uz sebe. Trenutno nismo u pregovorima sa VW grupacijom," dodala je Moniša. 

12f1_monisha.jpg

CEO Zaubera je takođe iskoristila priliku da prokomentariše vozačku postavu ekipe. Obzirom na loše performanse Felipea Mase u Ferariju, javile su se špekulacije kako bi Brazilac mogao da se vrati u ekipu u kojoj je počeo F1 karijeru. "Trenutno smo zainteresovani za dva vozača i ti vozaču su u našoj ekipi," izjavila je Moniša. "Veoma smo zadovoljni radom naših vozača, tokom pripreme za ovu sezonu su odradili sjajan posao i ukazali nam na nedostatke bolida. Jednostavno, nema potrebe da ponavljamo priču sledeče godine sa novim vozačima."

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here