Opel Astra sa BiTurbo dizel motorom

0
1133
12opel_astrabiturbo0.jpg
NAS SPONZOR

Opel je počeo da ugrađuje dvolitarski dizelski BiTurbo CDTI agregat od 195KS u model Opel Astra sa pet vrata i karavan, dva meseca nakon što je ovaj motor imao premijeru u GTC verziji.

 

Agregat isporučuje 400Nm i omogućava Astri ubrzanje od 0 do 100km/h za manje od osam sekundi, uz deklarisanu potrošnju od 5,1 litara goriva na 100km za hečbek i karavan, emisiju od 134gr/km CO2 i maksimalnu brzinu od preko 215km/h.

12opel_astrabiturbo1.jpg
 

Astra GTC sa ovim agregatom troši 4,9 litara goriva na 100km i razvija maksimalnu brzinu od 223km/h. Ovakvim rezultatima u pogledu potrošnje doprinosi sistem stop-start, koji je deo standardne opreme.

12opel_astrabiturbo2.jpg
 

Opel naglašava da je BiTurbo tehnologija retkost u ovoj klasi automobila i da Astra koristi sekvencijalni sistem. Manja turbina ubrzava brže pri nižim brzinama, čime se eliminiše "turbo rupa" i omogućava 320Nm već od 1250 obrtaja. U srednjem opsegu obrtaja motora obe turbine rade zajedno, a u višem gasovi ulaze direktno u veću turbinu. Sve ovo zajedno omogućava ravnomerna ubrzanja pri svim režimima vožnje.

BiTurbo hečbek sa pet vrata i karavan dobili su agresivnije stilizovanu karoseriju u poređenju sa Astrama opremljenim slabijim motorima, kao i aluminijumske naplatke od 18 inča, dvostruku cev izduvnog sistema i neke sportske detalje.

Prethodni tekstFiat smanjio gubitke u Evropi
Sledeći tekstAstra BiTurbo – najmoćnija dizel Astra ikada