Fiat smanjio gubitke u Evropi

0
678
12fiat_logo0.jpg
NAS SPONZOR

Fiat je uspeo da smanji gubitke u Evropi u drugom kvartalu zahvaljujući odluci direktora Serđa Markionea o umanjenu investicija u regionu i pomeranju premijera novih modela. Ukupan gubitak Fiata pre otplate kamata i poreza u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi je 184 miliona EUR, dok je u istom periodu prošle godine kompanija zabeležila gubitak od 406 miliona EUR.

 

Kada se uračunaju rezultati Chryslera, koji posluje pod kontrolom Fiata, trgovinski profit ove grupacije skoro je udvostručen na 1,01 milijardi EUR sa 525 miliona EUR prošle godine. Poslovanje američkog proizvođača automobila priključeno je Fiatu u junu 2011.godine.

Fiat smanjuje ulaganja u Evropi za 500 miliona EUR u 2012. godini zbog pada prodaje u ovom regionu petu godinu zaredom, izjavio je Markione u intervjuu prošlog meseca. On je rekao da se preispituje plan o početku proizvodnje novog Grande Punta 2013. godine i da bi taj model mogao da bude rezultat novog Fiatovog partnerstva. Markione smatra da bi premijera Punta u sadašnjim uslovima bila promašaj, pošto cene automobila padaju širom Evrope. Kompanija i dalje očekuje da će ove godine ostvariti ukupan trgovinski profit od 3,8 do 4,5 milijardi EUR.

Ovaj proizvođač zatvorio je jednu fabriku na Siciliji krajem 2011. godine, a mogao bi da stavi katanac na još jedan pogon u Italiji, pošto Markione očekuje da će tržište automobila biti slabo još dve do tri godine.

Pad prodaje pogodio je sve proizvođače u Evropi. Volkswagen je objavio da mu je rast profita usporen u drugom kvartalu, a Peugeot-Citroen je prezentovao podatke o gubitku od 662 miliona EUR u prvoj polovini godine. Ford očekuje da će ove godine u Evropi zabeležiti gubitak od preko milijarde EUR, a analitičari procenjuju da će Fiat završiti godinu sa minusom od 500 miliona EUR. Chrysler je juče objavio da je u drugom kvartalu postigao profit od 436 miliona dolara, što je veliki napredak u poređenju sa gubitkom od 370 miliona dolara u istom periodu prošle godine.

Agencija za industrijske analize i prognoze IHS Automotive navodi da prevelika proizvodnja u fabrikama automobila u Evropi ove godine može da dostigne oko 2 miliona vozila. Markione, koji trenutno predsedava evropskom automobilskom trgovinskom grupom ACEA pozvao je kompanije da smanje obim proizvodnje i da ta akcija bude koordinisana.

Prethodni tekstup! sa petoro vrata u Srbiji
Sledeći tekstOpel Astra sa BiTurbo dizel motorom

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here