Chrysler ulaže u menjače sa više brzina

0
752
12chrysler_8brzina0.jpg
NAS SPONZOR

Chrysler planira da poveća ekonomičnost i performanse svojih modela ugradnjom menjača sa 8 i 9 brzina do polovine 2013. godine. Chrysler je od 2007. godine uložio 1,3 milijardi dolara u razvoj modernih menjača.

 

Uveren sam da će, pre ili kasnije, ostali doći do istih rešenja. Nadamo se da će proći što je moguće više vremena dok nas ne sustignu u pogledu tehnologije„, izjavio je Mirčea Gradu, potpredsednik inženjerskog odelјenja za menjače.

12chrysler_8brzina2.jpg

Chryslerovi rivali ulažu u hibridne automobile ili potpnuo električna vozila, ali direktor Chryslera Serđo Markione smatra da kompanija može ispuniti regulative u vezi sa emisijom CO2 korištenjem tradicionalnh benzinskih motora u kombinaciji sa boljim menjačima. Ova strategija zahteva manja ulaganja nego razvoj hibridnih modela i već je doprinela povećanju prodaje Chryslera 300. Ovaj proizvođač nije mnogo investirao u hibridne automobile, a jedino električno vozilo u ponudi čitave grupacije je Fiat 500.

Američkim zakonom predviđeno je da proizvođači automobila do 2025. godine spuste prosečnu potrošnju svojih modela na 5,2 litara goriva na 100km, a  u Chrysleru smatraju da je taj cilj moguće postići bez radikalnih izmena na motorima, pod uslovom da se unaprede transmisije.

Kompanja razvija devetostepeni menjač u saradnji sa nemačkom firmom ZF Friedrichshafen, a ova komponenta mogla bi da poboljša ekonomičnost modela za 16%. Uvođenjem osmostepene transmisije u modele Chrysler 300 i Dodge Charger 2011. godine njihova potrošnja goriva smanjena je za 15%, na 9,1 litara na otvorenom putu.

Prethodni tekstRenault Zoe kasni zbog softvera
Sledeći tekstF1: Rajkonen prvi pik za sledeću godinu?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here