Njujork: Predstavljen Fisker Atlantic

0
739
12fisker_atlantic0.jpg
NAS SPONZOR

Fisker Automotive je na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku predstavio svoj novi model Atlantic, luksuznu limuzinu sa hibridnim pogonom i, kako kaže proizvođač, praktičnim enterijerom.

 

Atlantic koristi novu generaciju kombinovanog benzinsko-električnog pogona sa produženim dometom. Fisker naglašava da vozači ovog automobila neće morati da brinu da će ostati na putu, kao u slučaju kada voze automobil sa potpuno električnim pogonom.

12fisker_atlantic1.jpg
 

Poput modela Karma, Atlantic ima hibridni plug-in pogonski sistem koji omogućava ručno ili automatsko biranje između pogona na struju ili benzin, čime se čuva punjenje litijum-jonskih baterija tokom vožnje.

Četvorocilindrični benzinski motor funkcioniše kao generator i nije mehanički povezan sa točkovima, a podešen je tako da pruža maksimalnu ekonomičnost i visok obrtni momenat. Standardno se dobija pogon na zadnjim točkovima, a opciono će biti moguće dobiti pogon na svim točkovima.

12fisker_atlantic2.jpg
   

Stakleni krov ovog prototipa ima veoma čvrstu "spajder" strukturu, koja pruža dovoljno prostora u predelu glave za putnike na zadnjem sedištu, iako karoserija ima liniju kupea. Fisker navodi da dugačak međuosovinski razmak pruža dovoljno mesta za noge putnika na zadnjem sedištu i dodatan prostor u prtljažniku.

12fisker_atlantic3.jpg

Oblik karoserije inspirisan je prirodom, a dinamične linije stvaraju utisak snage i tigra spremnog na skok, navode u Fiskeru. Prednja maska predstavlja evoluciju modela Karma. Ručke na zadnjim vratima su elegantno integrisane u C stubove, da bi se zadržao izgled sportskog kupea bez gubljenja praktičnosti limuzine sa četvoro vrata. Zadnji kraj je aerodinamično oblikovan, sa vrhom prtljažnika izdgnutim u spojler. Dimenzije Fisker Atlantica približne su Audiju A5.

12fisker_atlantic4.jpg

"Veoma smo ponosni na dizajn prototipa Atlantic i verujemo da smo stvorili još jedan revolucionaran automobil koji izgleda i vozi se kao nijedan drugi u svojoj klasi", izjavio je suosnivač i direktor kompanije Henrik Fisker. Više detalja o Atlanticu, uključujuči performanse, cene i datum početka prodaje biće objavljeno uoči prezentacije proizvodne verzije.

Prethodni tekstNovo lice za BMW X1
Sledeći tekstFiat u problemu zbog kašnjenja novih modela

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here