Škoda najavila novi Superb i Kodiaq

0
115
NAS SPONZOR

Škoda će imati mnogo posla u nastavku 2023. godine pošto češki proizvođač automobila namerava da lansira nekoliko osveženih ili novih modela, a najvažnije su premijere novih generacija Superba i Kodiaqa, koje će uslediti u drugoj polovini godine.

Prvo je u planu osvežavanje Kamiqa i Scale na sredini njihovog proizvodnog veka, a veliki električni SUV Enyaq će dobiti novi najbogatiji paket opreme Laurin & Klement.

Ispod zelenog pokrivača na ovoj slici krije se Elroq, budući električni automobil pozicioniran ispod Enyaqa. Tokom godišnje konferencije za medije, predsednik kompanije Klaus Zelmer je rekao da ćemo u aprilu saznati više o novim električnim modelima.

U drugoj polovini godine, Škoda će predstaviti Superb i Kodiaq sledeće generacije sa plag-in hibridnim pogonima. Dok je prvi dostupan kao PHEV već nekoliko godina, drugi tek treba da dobije priključak za punjenje baterije. Vredi napomenuti da se Superb više neće proizvoditi u Češkoj, jer se proizvodnja seli u Bratislavu, gde će se sklapati zajedno sa VW Passatom sledeće generacije.

One koji su zainteresovani za obnovljenu Octaviju zanimaće informacija da će Škodin najprodavaniji proizvod biti detaljno osvežen 2024. godine.

Što se tiče rezultata kompanije u 2022. godini, Škoda je isporučila 731.300 automobila, ili 16,7% manje nego u 2021. Pad je uzrokovalo više faktora: nestašica poluprovodnika, problemi u lancu snabdevanja i rat u Ukrajini. Nemačka je bila najveće pojedinačno tržište Škode sa 134.300 prodatih jedinica, a slede Češka sa 71.200 automobila i Indija sa 51.900 vozila.

Octavia je ostala najprodavanija sa 141.100 primeraka, Kamiq je bio drugi sa 96.300 jedinica, a Kodiak treći sa 94.500. Fabia je skoro stigla do podijuma, sa 92.700 isporučenih primeraka tokom prošle godine.

Prethodni tekstAudi: 20 novih modela do 2025.
Sledeći tekstFord otpušta 1.100 ljudi u Španiji