Odgođeno glasanje o zabrani SUS modela

0
47
NAS SPONZOR

Evropska unija je odgodila ključno glasanje o zabrani vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem nakon što je Nemačka izrazila zabrinutost zbog zelenih planova evropskog bloka. Postavljena su pitanja o uticaju zabrane na automobilsku industriju i upotrebi e-goriva u vozilima nakon 2035. godine.

Glasanje je trebalo da bude rutinska potvrda sporazuma koji je EU postigla prošle godine o zabrani novih vozila na fosilna goriva počevši od 2035. Međutim, do odlaganja je došlo zbog zabrinutosti da bi Nemačka bila uzdržana od glasanja, što bi potencijalno moglo poremetiti zelene planove EU.

Ukidanje emisija zasnovanih na ugljeniku je ključni deo ciljeva EU da se ove decenije smanje emisije gasova koji izazivaju efkat staklene bašte za 55% i da se postigne klimatska neutralnost do 2050. Postoji zabrinutost zbog uticaja na automobilsku industriju dok ona prelazi na proizvodnju električnih vozila.

Donošenje zakona o upotrebi e-goriva ne rešava problem smanjenja broja radnih mesta u proizvodnji vozila. Trenutna definicija e-goriva može se tumačiti tako da uključuje fosilna goriva koja se rafinišu korišćenjem obnovljive električne energije, a ne samo goriva proizvedena iz bio ili sintetičkih izvora. Što se tiče bio i sintetičkih goriva, ona su trenutno skuplja za proizvodnju od goriva iz tradicionalnih izvora.

Iz ovih razloga, mnogi sumnjaju da e-goriva nude održivo rešenje ili da bi trebalo da budu deo sveobuhvatne strategije kada je reč o saobraćaju. Oni veruju da izuzeci za fosilna goriva i e-goriva treba da budu ograničeni na vazduhoplovstvo i brodarstvo, koje je teže dekarbonisati. Uprkos tome, neki zvaničnici EU su optimisti i smatraju da se kompromis može postići.

Zvaničnici EU i Nemačke trenutno razmatraju opcije za omogućavanje korišćenja e-goriva nakon 2035. godine.

Prethodni tekstToyota Aygo X Undercover
Sledeći tekstMaserati GraCabrio Folgore snimljen na testu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here