Ženeva: Novi Mercedes A klase

0
3919
12mercedes_a0.jpg

Zvezda Mercedesovog štanda na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi je nova A klasa, koja izgleda dinamičnije i agresivnije nego ranije.

 

12mercedes_a1.jpg

 

Prethodni modeli A klase bili su usmereni na praktičnost, sa visokim karoserijama, a novi model će napasti rivale poput BMW Serije 1, Audija A3 ili Leksusa CT 200h. Mercedes opisuje izgled nove A klase kao izraz "emotivnog dizajna".

12mercedes_a3.jpg

 

Nova A klasa prešla je iz monovolumenskog u dvovolumenski oblik, a linija krova sada je za oko 15cm niža nego ranije. To nije previše naškodilo veličini prostora u kabini, po čemu je A klasa bila poznata u pozitivnom smislu. Sportski i visokokvalitetni enterijer sada približava A klasu višim modelima iz Mercedesove game. Novi Mercedes A klase sada je dugačak 4292mm, širok 1780mm, a visok 1433 mm.

Kao pogonske jedinice, tu su dva turbo-benzinca sa četiri cilindra od 1,6 i 2,0 litara u tri nivoa snage – 116KS za A180, 158KS za A200 i 214KS za A250. Svaki od novih motora ima direktno ubrizgavanje, pri čemu 1,6 litraš premijerno donosi Camtronic tehnologiju elektronske kontrole podizanja ventila. Dizelski motori nude 110KS za A180 i 138KS za A200, a vrh ponude je A220 kojeg pogoni 2,2 litraš sa 172KS i 349Nm. Svi motori dolaze standardno sa sistemom start/stop i mogu se kombinovati sa šestostepenim manuelnim menjačem ili Mercedesovim 7G-DCT automatikom sa dvostrukim kvačilom.

12mercedes_a2.jpg

 

Kao i svi Mercedesovi modeli i nova A klasa krcata je tehnologijom. U centru pažnje je bezbednost, pa se standardno dobija sistem za sprečavanje sudara koji koristi radar. Kao standard ili opciono mogu se dobiti sistemi koji pomažu vozaču da održi pažnju ili krene na uzbrdici, potom pokrivaju slepe tačke i paze na promenu trake. Tu su još aktivna asistencija pri parkiranju i kamera za pogled izvan vozila. U slučaju da je sudar neizbežan, vrši se priprema vozila, uljučujuči zatvaranje prozora i zatezivanje pojaseva.

12mercedes_a4.jpg

 

Novi model startovaće u standardnoj formi sa pet vrata, a kasnije će uslediti sportski orijentisana varijanta sa troja vrata i AMG model sa visokim performansama. U Mercedesu ističu da je AMG učestvovao u razvoju nove A klase od samog početka, odnosno "od praznog lista papira", kako je u Ženevi izjavio direktor Mercedes-Benza Diter Zeče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here