Toyota Yaris Hybrid – detaljnije

0
1372
Image
NAS SPONZOR

 

Toyota je objavila više tehničkih detalja o modelu koji će uskoro biti predstavljen na Salonu automobila u Ženevi – Yaris Hybrid.


Novi model koji smo već najavili, kada je u pitanju gama hibridno pogonjenih vozila, će biti najlakše hibridno vozilo u Toyota proizvodnom programu. Zbog potrebe da se HSD pogon smanji, kako bi se lakše uklopio u značajno manju karoseriju u odnosu na Prius/Auris/Lexus CT – umesto standardnog 1,8 litarskog benzinca iskorišćen je 1,5 litarski.

Image

 

Pogonski sistem zasnovan na onom koji je koristila prethodna generacija Priusa, pa će umesto 1NZ FXE agregata, verovatno biti iskorišćena neka novija varijanta 1,5 litarskog bloka. Benzinski agregat, kao i do sada, radi po atkinsonovom ciklusu (nejednaki usisni i izduvni ciklusi) je dosta kompaktniji od onog 1,8 litarskog – lakši je za 16,5kg, a 10% je manji.

Toyota je smanjila dimenzije i sklopova elektro pogona pa je PCU smanjen za 20%, a postignuta su i smanjenja težine kod dimenzija osovine (transaksl) – 11kg je lakša i 6% kraća.

Iako smo očekivali da će Yaris Hybrid imati litijum jonske baterije, poput naredne generacije Priusa, odlučeno je da se zadrži stara tehnologija baterija. Postavljanjem nikl metal hidridnih baterija ispod zadnjih sedišta minimiziran je negativni uticaj na zapreminu prtljažnog prostora.

Image

 

HSD pogon će kombinovano proizvoditi 74kW, tj. 100KS što je upravo na nivou onoga što je proizvodila prethodna generacija HSD pogona. Jasno je da je Toyota želela da minimizuje ulaganje u prilagođenje HSD pogona, pa će tako Yaris koristiti kombinaciju HSD pogona prve i druge generacije. I pored toga, zahvaljujući smanjenju mase, hibridno pogonjeni Yaris će sigurno garantovati vrlo niske količine štetnih emisija i malu prosečnu potrošnju. Kupcima u zapadnim zemljama će, takođe,na raspolaganju biti i brojne olakšice kako pri kupovini, a tako i prilikom registracije. Kod nas je na snazi subvencioniranje za hibridna vozila, ali se na tome sva pomoć ekološki osvešćenim kupcima završava.

Yaris se na našem tržištu očekuje krajem proleća ove godine, a trebalo bi očekivati neznatno nižu cenu u odnosu na Auris model što otprilike govori da će cena biti tek nešto ispod 20.000€.

Prethodni tekstF1: Zimsko testiranje, Herez, dan 2.
Sledeći tekstPrve slike modela BMW Family Activity Sports Tourer
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here