Predstavljen novi Koleos

0
1875
koleos_naslov.jpg

Novi Renault Koles po drevnim lokacijama Srbije, tako bi se mogla nazvati prezentacija koja je u petak 11. novembra organizovana za novinare.

Naravno, glavni cilj je bio da se okupljeni novinari na delu vide promene koji donosi nova generacija modela Koleos, ali i da se obiđu neka zanimljiva mesta.

 

img_7573.jpg

 

 

img_7576.jpg

 

 

Kompletna akcija je definitivno bila zanimljiva, ali smo se mi ipak trudili da se više koncentrišemo na automobil, a manje na ostale propratne događaje. Dodatno vreme za vožnju Koleos-a dobili smo slučajno, jer smo u povratku „malo“ omašili planiranu rutu za povratak, pa smo tako i malo više vozili novi Koleos. Izmene u odnosu na prethodni model su uglavnom kozmetičke prirode, što je i bilo najpotrebnije, jer prethodni Koleos definitivno izgleda previše staro.

 

img_7583.jpg

 

Sada sa izmenjenom fizionomijom prednjeg dela, i doteranim detaljima na ostalim delovima automobila, novi Koleos izgleda mnogo modernije i atraktivnije. Ispod novog „odela“ nalazi se već dobro proverena Nissan mehanika, naročito po pitanju 4×4 pogona, pa se novi Koleos po pitanju ovih detalja ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodni model. Ponuda motora je takođe slična, sa tim da su se vršila unapređenja po pitanju potrošnje goriva i smanjenju CO2 emsije. U zavisnosti od tržišta, novi Renault Koleos se može naci opremljen sa M9R verzijama dizel motora od 150 KS i 175 KS, ili sa benzinskim motom od 170 KS (TR25).

 

img_7610.jpg

 

Verzija sa pogonom na dva tocka opremljenja motorom dCi 150 ima emisiju CO2 od samo 148 g/km, što znaci da ne podleže ekološkoj taksi u Francuskoj na snazi. Emisija većeg dizel motora dCi 175 je takođe smanjena, i iznosi 166 g/km. Upravo ova varijanta motora se nalazila u našem test Koleos-u, koji sa manuelnim 6-stepenim menjačam omogućava automobilu dužine 4,52 m, širine od 1,85 m i težine od 1700 kg sasvim solidne performanse.

175 KS deluje kao dosta snage, ali se ona gubi kroz težinu Koleos-a i 4×4 pogon, pa su performanse na nivou „običnog“ automobila od oko 120 KS. Sam 4×4 sistem na Koleos-u poseduje tri režima rada: 2WD, Auto i Lock, pa vozač može obarati mod koji u datom trenutnu najviše odgovara.

 

img_7635.jpg

 

Ipak, kako je 4×4 dosta inteligentan, nema neke veće potrebe „izlaziti“ iz auto moda. U ovom režimu, Koleos uvek startuje iz mesta sa aktivnim 4×4 pogodnom, a čim se dostigne brzina od 7 km/h, sistem će automatski isključiti zadnje točkove, a biće ponovo aktivirani tek kada prednji točkovi počnu da gube prijanjanje. Na ovaj način se dobija manja potrošnja goriva, uz optimalan rad 4×4 sistema. Pored toga, u vožnji se novi Koleos ponaša dosta više „automobilskije“, prvenstveno zbog odlične stabilnosti, pa se prosečan vozač veoma lako može navići na ovaj crossover.

 

img_7597.jpg

 

Novi Koleos kreće u prodaju krajem ove godine, sa cenom oko 25.000€ u zavisnosti od motora i paketa opreme.

 

img_7649.jpg
 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here