Mercedes obeležava 100 godina srebrne zvezde.

0
19
NAS SPONZOR

Mercedes-Benz ovog meseca obeležava 100 godina svoje trokrake srebrne zvezde, amblema koji je kroz istoriju doživeo više varijacija, ali je uvek bio prepoznatljiv kao simbol identiteta ovog proizvođača.

Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) je prvi put registrovao ovaj logo 5. novembra 1921. godine. Pre toga, zvezda je bila u upotrebi desetak godina, ali nije bila okružena prstenom. Mercedes-Benz je u formi kakvu danas poznajemo nastao 1926. godine, pet godina posle zaštite ovog amblema.

Nakon spajanja DMG i kompanije Benz & Cie 1926. godine logo je doživeo promenu, prsten je zamenjen vencem i takav amblem se od tada nalazi na poklopcima motora Mercedesovih automobila. Tri kraka zvezde za Daimler su simboli težnje ka motorizaciji zemlje, mora i vazduha. Vredi pomenuti da je četvorokraka zvezda registrovana 1921. godine, ali taj logo je koristila kompanija Deutsche Aerospace Aktiengesellschaft, danas poznata pod nazivom Daimler-Benz Aerospace.

Imajući u vidu prepoznatljivost uokvirene srebrne zvezde, Mercedes sigurno nikada neće menjati ovaj logo, ali njena klasična varijanta sa poklopaca motora mogla bi da nestane sa većine Mercede-Benz modela. C Klasa je već ostala bez nje Evropi, ali je verzija sa produženim međuosovinskim razmakom u Kini još koristi. Evropski kupci mogu da je dobiju u okviru Exclusive stilskog paketa na modelima S klasa, Mercedes-maybach S klasa i Mercedes-Maybach GLE.

Prethodni tekstShelby najavio specijal za 15. decembar
Sledeći tekst2022 Porsche Taycan GTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here