Brembo Sensify – revoluicionarni sistem kočenja

0
115
NAS SPONZOR

Brembo je predstavio novi elektronski sistem kočenja Sensify, koji bi mogao da bude najveći napredak u tehnologiji kočenja od sistema protiv blokiranja točkova (ABS) iz sedamdesetih.

Sensify kombinuje veštačku inteligenciju i tradicionalnu tehnologiju za kočenje da bi postigao individualni pritisak za kočenje po točku, a ne po osovini. Na svakom točku nalazi se elektronska kontrolna jedinica konstanto prati sve parametre koji utiču na efikasnost kočenja, uključujući trenje sa površinom puta, masu vozila, raspodelu težine, brzinu i ugao skretanja.

Ugrađena su dva ECU modula, po jedan za prednju i zadnju osovinu. Oni su povezani radi bezbednosnih razloga, ali šalju odvojeno komande aktuatorima na pojedinačnim točkovima. Brembo je saopštio da je osigurao odobrenje za ovaj sistem na svim tržištima.

Pritisak kočionih čeljusti vrši se putem hidraulike, a Brembo napominje da je sistem potpuno elektronski i da hidraulika služi samo za primenu izračunate sile.

Aktivacija ovog sistema na testnim automobilima vršena je tradicionalnim papučicama radi boljeg osećaja kod vozača, ali uobičajeni sistem može biti zamenjen, pošto papučica služi samo da pošalje osnovni signal ECU modulu, koji potom u milisekundama vrši proračune i šalje komanade točkovima.

Veštačka inteligencija sprečava blokiranje točkova, a moguća je i integracija sistema protiv proklizavanja i za kontrolu prianjanja po minimalnoj dodatnoj ceni. Međutim, zbog kompleksnosti Sensify sistema, nije moguća njegova naknadna ugradnja na postojeće tehnologije.

Ovaj sistem ima velike prednosti u odnosu na tradicionalne tehnologije, ne samo zbog kompaktne veličine i manje težine, nego i zbog kapaciteta da se stalno adaptira prema težini vozila, što ga čini idealnim za vozila koja se koriste za isporuke, čija težina može da varira do tri done u zavisnosti od tereta.

Uz odgovarajuću aplikaciju Sensify se može dodatno podesiti i programirati „osećaj“ na papučici. Ekosistem ovog sistema anonimno sakuplja i obrađuje podatke da bi pružo poboljšanja putem softverskog osvežavanja.

Prethodni tekstLos Anđeles: Hyundai predstavio koncept Seven
Sledeći tekstTržište: Veliki pad prodaje automobila u oktobru

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here