Toyota treći put smanjuje globalnu proizvodnju

0
46
NAS SPONZOR

Toyota će sledećeg meseca treći put smanjiti globalnu proizvodnju u svojim fabrikama usled nedostatka mikropčipova, ali udarac neće biti bolan kao ranije. Japanski automobilski gigant je saopštio da konačno vidi naznake oporavka na horizontu.

„Mislim da je najgori period završen“, izjavio menadžer za globalne nabavke Kazunari Kumakura. Toyota će u novembru proizvesti između 850.000 i 900.000 automobila širom sveta. To je za 15% manje od prethodnog plana za ovaj mesec

Uprkos ovom rezu, umanjena proizvodnja i dalje će biti rekordna za mesec novembar, pošto je plan proizvodnje povećan da bi se nadomestio manjak iz prethodnih meseci.

Kumakura je rekao da bi kompanija mogla da ostvari proizvodnju od milion automobila u jedanaestom mesecu kada ne bi bilo problema u lancu nabavki. Prošle godine je u ovom mesecu Toyota napravila 830.000 vozila.

Menadžer globalnih nabavki očekuje da će se proizvodnja oporaviti od decembra i da će kompanija učiniti sve što može da nadoknadi izgubljenu proizvodnju u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta 2022. godine.

Toyota će u novembru izgubiti oko 50.000 jedinica u Japanu, a oko 50.000 do 100.000 u inostranstvu. Novembarsko umanjenje znatno je manje od oktobarskog i septembarskog, kada je kompanija bila primorana da sreže 40% proizvodnje u oba meseca.

Plan za čitavu fiskalnu godinu i dalje je da se napravi 9 miliona vozila. Ovaj broj obuhvata automobile marki Toyota i Lexus, ali ne i Daihatsu i Hino, koji takođe posluju u sastavu ove kompanije.

Prethodni tekstLotus predstavio LEVA platformu
Sledeći tekst2022 Mercedes-AMG SL

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here