Lotus predstavio LEVA platformu

0
46
NAS SPONZOR

Lotus je predstavio LEVA platformu, koja je predviđena za lagana električna vozila. Ona će biti osnova novih Lotusovih sportskih modela koji stižu 2026. godine, kao i sledeće generacije Alpine A110.

LEVA može da bude osnova tri konfiguracije, uključujući mali sportski model, sportski automobil sa dva sedišta i dužim razmakom među osovinama i 2+2 sa jednim ili dva električna agregata. Pogodna je za baterije od 66,4kWh do 99,6kWh. Jedna baterija može da se smesti vertikalno iza kabine, a druga horizontalno ispod poda.

Manji sportski automobil koji je naveden kao primer ima međuosovinski razmak od 2470mm i pokreće se radom jednog električnog agregata koji proizvodi 475KS.

Veći sportski model imaće više od 2650mm između osovina i koristiće snažniji sklop dva električna agregata ukupne snage 880KS. 2+2 model imaće slične dimenzije, a moći će da se dobije sa jednim ili dva motora.

Arhitektura će biti napravljena od ojačane aluminijumske legure koju je razvio Univerzitet Brunel u Londonu, a Lotus navodi da je ona za 37% lakša od platforme koju koristi Emira sa V6 pogonom. Zadnji točkovi će biti pričvršćeni za strukturu dvostrukim viljuškama.

Ričard Mur, direktor Lotusovog odeljenja za inženjerske poslove izjavio je da je projekat LEVA revolucionaran sada kao što je to bila arhitektura Elise 1996. godine. On je napomenuo da je postignuta velika ušteda u težini i da je fokus na ultimativnim performansama, efikasnosti i bezbednosti.

Prethodni tekstHyunda i Kia napredovali na evropskom tržištu
Sledeći tekstToyota treći put smanjuje globalnu proizvodnju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here