NIO ET7 – koeficijent otpora 0,208

0
257
NAS SPONZOR

NIO je saopštio da će njegova buduća limuzina ET7 imati koeficijent aerodinamičkog otpora od samo 0,208, što je drugi rezultat za serijske modele – na nivou sa Tesla Modelom S i slabiji samo od Mercedes-Benza EQS 450+ (0,200).

Iza njih slede Mercedes-benz EQS 580 4MATIC sa koeficijentom 0,209 i Lucid Air sa 0,210.

NIO je očekivao vrednost 0,23, ali je preko 800 CFD simulacija i 120 časova u tunelu sa turbinom pokazalo da je moguće ostvariti još bolji rezultat. Iz kompanije su saopštili da je tim za aerodinamiku bio duboko angažovan u dizajniranju i inženjeringu modela ET7 od samog početka.

Svakom detalju je posvećena pažnja – od ugla vetrobrana i uglova prednjih svetala, prednjih blatobrana, dizajna zadnjeg kraja, sve do završnog spojlera, ali bez kompromitovanja ergonomije i komfora u kabini.

Automobil je opremljen LiDAR senzorom i kamarema visoke rezolucije od 8 megapiksela, a spoljašnost mu je dizajnirana u skladu sa erom autonomne vožnje. Tim za aerodinamiku je uložio maksimalan napor da postigne perfekciju položaja svih neophodnih elemenata da bi se ostvarila što bolja aerodinamička vrednost.

Uz sve to, automobil ima aktivni zatvarač prednje maske i vazdušno ogibljenje koje je standardno, kao i laganu konsturkciju koja dodatno pojačava efekat aerodinamičkih performansi.

NIO očekuje da će buduća baterija od 150kWh, opciono dostupna krajem 2022. godine, omogućiti autonomiju od preko 1.000km. Pretproizvodni prototipovu u međuvremenu su završili testove na ekstremnoj vrućini u Kini.

Prethodni tekstBridgestone se sprema za električnu budućnost
Sledeći tekstŽenevski sajam ponovo otkazan

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here