Prvi utisci: Aprilia Mana 850 ABS

0
3635
Image

 

Još jedan veoma zanimljiv proizvod iz Piaggio Grupe na našem testu: Aprilia Mana 850 ABS. I pored vrlo hladnih jutara i večeri, italijanski „nejkid" je bio izvor pravog zadovoljstva u svakoj prilici.

Sve ređe mi se dešava da mi je žao da vratim test vozilo. Čak i BMW M modele sam drage volje vratio znajući da moje finansije naprosto ne bi mogle da izdrže prosečnu potrošnju od 15l. Međutim, od Aprilia Mana motocikla je bilo jako teško rastati se. Tokom nekoliko dana, "nejkid" sa CVT menjačem mi je toliko "ušao pod kožu" da mi je ruka zadrhtala kada sam ključ i dokumenta od motocikla vraćao menadžeru PGS Motori.

Image

 

Većina motociklista će samo prevrnuti očima na pominjanje automatskog menjača, ali ti isti motociklisti ili ne idu svakodnevno na i sa posla tim motociklom ili ne žele da priznaju da beskonačno „šaltanje" u gužvi nije baš idealni recept za relaksiranu vožnju. Doduše motociklisti su, u proseku gledano, daleko radikalnija grupa učesnika u saobraćaju pa oni koji imaju burnu reakciju na pomen motocikla sa automatskim menjačem, verovatno neće ni razmišljati o ovom motociklu.

Image

 

Ovim motociklom smo samo na korak da zaokružimo sve opcije koje vozač maksi skutera ima pred sobom ukoliko želi da nešto promeni. Za razliku od Piaggio MP3, kojeg smo vozili prošle sezone, a koji nudi daleko veću sigurnost u vožnji (pogotovu kada je vlažno/hladno vreme), Mana poboljšava drugi aspekt – dinamičnost i osećaj u vožnji.

Image

Image

 

I pored pozamašne zapremine dvocilindra od 850ccm, agregat u Mani proizvodi „samo" 56kW. Ova snaga je tačno u teritoriji „nejkid" mašina srednje klase (600-650), koje u kombinaciji sa nešto manjom masom i klasičnim menjačem mogu da ponude iste, ako ne i bolje performanse. Međutim Mana ima sjajnu prednost – Sport Gear System, tj. CVT menjač koji nudi tri režima rada automatskog menjača plus sekvencijalni režim, kada CVT „glumi" sedmostepeni manuelni menjač.

{youtube}gihp4-1t_pU?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Dok tri različita režima rada pružaju tri kompletno različita karaktera motocikla, performanse su veoma slične, bar kada je u pitanju ubrzanje do 100kmč, veoma slično za Touring, Sport i Sport Gear (sekvencijalni) režim – oko 5,5 sekundi.

{youtube}yLsgSdO1o0U?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Zbog potreba testa, ali i zbog sopstvene znatiželje, u svakom režimu sam vozio minimalno po jedan ceo dan (odlazak na posao, dnevne obaveze i povratak kući). U praksi, Touring režim je najoptimalniji iako je Sport režim veoma zanimljiv zbog znatno agresivnijeg zvuka izduva.

Jedini problem predstavlja cena motocikla – Mana 850 ABS na letnjem popustu košta nešto malo preko 10.000€. Cifra koja će većinu, tačnije veliku većinu, naterati da ipak dobro razmisle da li im automatski menjač baš toliko smeta.

Dok kompletan tekst ne stigne na stranice sajta, pogledajte galeriju fotografija za koje je standardno zaslužan Nebojša Lukić. Dodatno, nekoliko wallpapera za desktop vašeg računara možete preuzeti sa naše Facebook stranice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here