Le Mans: Novi pravilnik za sezonu 2012

0
1310
Image
NAS SPONZOR

 

ACO, organizator svih svetskih endurans takmičenja, je najavio izmene na tehničkom i sportskom pravilniku koje će stupiti na snagu od naredne, 2012, sezone. Udarni novitet je smanjenje snage LMP1 dizel pogonjenih prototipova.


Ne treba biti mnogo upućen u dešavanja da se razume zbog čega je ACO odlučio da za narednu sezonu smanji snagu dizel prototipova. Ne, to nisu beskonačni prigovori AMR, Pescarolo Sport ili Rebellion Racinga, već japanska kompanija Toyota. Sada, kada se pojavio veoma ozbiljan igrač sa željom da koristi benzinski pogon, organizatori reaguju kako bi što više izjednačili performanse i pored toga što to nisu bili „u mogućnosti" da urade od kako se Audi pojavio sa TDI pogonjenim prototipom 2006.

Image

 

Pravilnik se odnosi na sva takmičenja – FIA World Endurance Championship, Le Mans Series i American Le Mans.

Izmene utiču na tri segmenta:

1. Izjednačavanje performansi dizel i benzinskih prototipova

Kako bi, konačno, izašli na kraj sa gorućim problemom, FIA i ACO su tokom protekle sezone koristili brojne podatke koje su dobili od samih timova, korišćenjem podataka telemetrije i korišćenjem zasebnih sistema za merenje vremena korišćenih na trci 1000km Spa Francorchamps i 24 časa Le Mans-a o čijem prisustvu timovi nisu bili obavešteni. Dodatno, FIA i ACO su dobili i poverljive podatke od inženjera iz LMP1 timova (naravno pod obavezom da podatke zadrže u tajnosti) o pogonskim agregatima.

Svi ovi podaci su omogućili organizatorima da bolje sagledaju razlike u performansama i da oforme nove tehničke specifikacije.

Rezultat su sledeće izmene:
– Svi timovi će korisiti isti sistem za dolivanje goriva
– Benzinski motori ostaju sa identičnom specifikacijom
– Dizel pogonski agregati će imati za oko 7% manje snage. Prečnik restriktora će biti smanjen sa 47,4 na 45,8mm za motore sa jednim restriktorom (TDI), odnosno sa 33,5 na 32,4mm za vozila sa dva restriktora (HDi). Dodatno pritisak turbo punjača će biti smanjen sa 3 na 2,8 bar.
– Dizel pogonjeni prototipovima će biti smanjena zapremina rezervoara za 5l (sa 65 na 60l).

Image

 

2. Sigurnost

Nakon udesa na 24 časa Le Mansa, ACO i FIA su odlučili da ajkulino peraje postane obavezan deo karoserije na svim vrstama prototipova (LMP1, LMP2, FLM/LMPC). Da bi se poboljšala vidljivost na svim vozilima (osim LMP1) obavezno je povećanje spoljašnjih retrovizora, dok će na GTE vozilima biti obavezno prisustvo kamere koja prikazuje prostor iza vozila. Za ostale klase je kamera opciona.

3. Hibridni pogon

Kako bi se sprečilo korišćenje praktično 4×4 pogona, korišćenje električnog pogona je dozvoljeno (na stazi) samo pri brzinama većim od 120kmč. Organizatori će dodatno definisati i posebne mere predostrožnosti kada je u pitanju specifični kočioni sistem kod ovakvog tipa vozila.

Sportski pravilnik

FIA WEC 2012 će se sastojati od minimum šest trka uključujući i 24 časa Le Mansa. Ostale trke u kalendaru će biti u trajanju od 6 do 12 časova. Ovaj šampionat je rezervisan za LMP i GTE klase vozila, ali će organizatori omogućiti i drugim tipovima vozila učešće bez mogućnosti osvajanja bodova ukoliko se vozilo može smatrati inovativnim (ovo je klauzula kojom se ostavlja mogućnost učestvovanja Delta Wing projekta, kako mi pretpostavljamo).

Šampionske titule FIA WEC će se dodeljivati u kategoriji vozača i proizvođača (LMP1), dok će GTE Am i GTE Pro klase dobijati samo proizvođačima. Timovi u LMP2, GTE Am/Pro i privatni LMP1 će se bodovati za FIA Endurance trofej .

Kao i ove godine, 24 časa Le Mansa će se bodovati duplo, dok će na ostalim trkama bodovi biti dodeljivani na sledeći način: 1 – 25 bodova, 2 -18, 3 – 15, 4 – 12, 5 – 10, 6 – 8, 7 – 6, 8 – 4, 9 – 2, 10 – 1 i sve ostale pozicije za posade koje su ušle u plasman po 0,5 bodova. Najbolje vreme na kvalifikacijama se boduje dodatnim bodom (oba vozača, tim/fabrika).

Od naredne sezone posada sa brojem 1 će biti ona koja je prethodne godine osvojila titulu FIA WEC.

Prethodni tekstVW zadržava svoj udeo u kompaniji Suzuki ?
Sledeći tekstLe Mans: Peugeot 908 HYbrid4 – prvi testovi
Večni entuzijasta.