Toyota se vraća na Le Mans !

0
1291
Image
NAS SPONZOR

 

I pored toga što je ove godine Toyota već bila ponovo prisutna na trci 24 časa Le Mans-a, naredne godine Toyota će zaista biti prisutna kroz sopstveno sportsko odeljenje – Toyota Motorsport, a ne kao proizvođač pogonskih agregata za Rebellion tim.

 

 

Toyota Motorsport će pokušati da se suprotstavi Audi i Peugeot timovima sa potpuno novim LMP1 prototipom koji će koristiti pogonski sistem u koji Toyota ulaže mnogo sredstava – benzinski hibrid, za razliku od aktuelnog 3,4 litarskog V8 agregata koji pogoni Rebellion Racing prototipove.

Jasna namera da se promoviše HSD pogon dostupan u serijskim vozilima japanskog proizvođača je realizovana kroz novu generaciju pogonskih agregata konstruisanih u skladu sa novim endurans pravilnikom. Potpuno nova šasija će biti proizvedena od strane Toyota Motorsport odeljenja baziranog u Nemačkoj, dok će pogon stići iz japanskog pogona.

Ne samo što će Toyota učestvovati na 24 časa Le Mans trci, već će biti aktivan učesnik 2012 FIA WEC takmičenja, što će omogućiti internacionalnu promociju novog sportskog programa Toyote, kojeg smo mi već najavljivali i priželjkivali 2008. godine.

Novi tim će biti baziran u Toyota Motorsport centrali u Kelnu, a novi prototip se očekuje na testiranjima već početkom 2012. godine. Detalji o planovima tima, specifikacijama prototipa i vozačkom sastavu će biti objavljeni nešto kasnije ove godine.

Tadashu Yamashina, Direktor Toyota Motorsport odeljenja, je izjavio: Toyota je i ranije učestvovala na Le Mans trci, ali korišćenje hibridnog pogona je potpuno novi izazov. Mi želimo da otvorimo novo poglavlje u istoriji ove velike trke korišćenjem našeg pogonskog sistema. Očekujemo da iskustva iz endurans trkačkog programa prenesemo u serijske automobile.

Želim da se zahvalim FIA i ACO organizacijama na njihovom konstruktivnom pristupu i kooperaciji tokom prethodnih nekoliko meseci."

Toyota Motorsport je najavila da dosadašnje aktivnosti tima neće biti ugrožene (što se i dalo očekivati imajući u vidu veome mali obim operacija evropskog sportskog ogranka nakon izlaska iz F1 takmičenja."

Prethodni tekstStigla nova BMW Serija 3
Sledeći tekstAuto Show – Novi Sad, treći dan
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here