Volvo planira gigafabriku u Evropi

0
37
NAS SPONZOR

Kompanija Volvo Cars planira osnivanje zajedničkog preduzeća sa švedskim proizvođačem baterija Northvolt radi razvoja održivih baterija za svoje električne modele i pokretanja proizvodnje u novoj gigafabrici.

Kmpanije žele da osnuju istraživački i razvojni centar u Švedskoj da bi operativni deo posla krenuo 2022. godine. Cilj je da u Evropi naprave gigafabriku koja bi imala potencijal proizvodnje od 50gWh 2026. godine.

Bliska saradnja sa Northvoltom omogućiće nam da ojačamo svoje interne razvojne sposobnosti“, saopštio je direktor Volva Hakan Samuelson.

Volvo želi da do sredine ove decenije postigne da mu 50% prodaje čine električni automobili, a da do 2030. godine u prodaji ima samo potpuno električne modele.

Električni naslednik modela XC60 biće prvi koji će koristiti baterije razvijene u zajedničkom poslovnom poduhvatu, saopštio je Volvo. Baterije iz ove fabrike koristiće i sestrinska marka Polestar.

Polestar ovim dobija zamah za povećanje ambicija za rast u Evropi i potcrtava se posvećenost projektu Polestar 0, čiji je cilj da se do 2030. godine napravi istinski klimatski neutralno vozilo“, navodi Volvo u saopštenju.

Šef tehnološkog odeljenja Henrik Grin rekao je da će interni razvoj nove generacije tehnologije baterijskih ćelija zajedno sa Northvoltom omogućiti da Volvo dizajnira baterije specifično za vozače Volva i Polestara.

 

Prethodni tekstTechArt GTstreet R
Sledeći tekstPosaidon E63 RS 830

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here