2022 Ford F-150 Lightning

0
109
NAS SPONZOR

Najpopularniji svetski pikap model Ford F150 dobio je električnu verziju sa oznakom Lightning. Vozilo ima najveću autonomiju od 480km, snagu do 570KS i 1050Nm maksimalnog obrtnog momenta, a početna cena u Sjedinjenim Američkim Državama je 39.974 dolara.

Kada stigne na tržište početkom 2022. godine, svaka verzija će imati pogon na svim točkovima. Biće dostupna četiri trima, uključujući komercijalno orijentisani radni pikap, potom XLT, Lariat i Platinum verzije. Najskuplji XLT koštaće 52.974 dolara.

F150 Lighning će se praviti samo sa kabinom sa četvoro vrata. Imaće po jedan električni agregat na obe osovine, tečno hlađenu litijum-jonsku bateriju i raspon snage od 430KS do 570KS. Standardna baterija omogućava autonomiju od 370km. Verzija sa pogonom na zadnjim točkovima biće naknadno predstavljena i verovatno će imati veću autonomiju.

Ford je saopštio da se za 10 minuta punjenja osigurava domet od blizu 90km, a da se baterija puni od 15% do 80% za 41 minut na brzom punjaču od 150kW. Ubrzanje sa većom baterijom do 100km/h traje između 4 i 5 sekundi, a postojaće četiri režima vožnje: Normal, Sport, Off Road Tow/Haul (za vuču).

F150 Lightning će moći da ponese teret do 907kg sa standardnom baterijom i točkovima od 18 inča. Verzije sa većom baterijom imaće vučnu snagu do 4,5 tona.

Kabina je opremljena digitalnom instrument tablom, sklopivim selektorom režima prenosa na centralnoj konzoli, a u sredini je sklopivi naslon za ruku koji kreira potpuno ravnu radnu površinu. Novost je vertikalno orijentisani ekran za multimedijalne sadržaje dijagonale 15,5 inča koji izgleda veoma slično onom iz modela Mustang Mach-E.

Svaki Lightning biće standardno opremljen automatskim kočenjem sa detekcijom pešaka, pokrivanjem slepih tačaka sa upozorenjem na bočni saobraćaj i asistencijom za vožnju unutar saobraćajne trake. U ponudi će biti i adaptivni tempomat i drugi nivo autonomne vožnje.

Prethodni tekstF1: Verštapen pobednik u Monaku, Leklerk nije ni startovao, Hamilton očajan
Sledeći tekstBMW testira pojačani M8

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here