Toyota povećala profit za 10,3%

0
108
NAS SPONZOR

Toyotin godišnji neto profit povećan je za 10,3% uprkos pandemiji korona virusa koja je pogodila i automobilsku industriju. Kompanija je saopštila da očekuje dodatni rast iako na tržištu vlada nestašica čipova.

Najveća svetska automobilska kompanija oporavila se brže od svojih konkurenata i uspešno se nosi sa nestašicom čipova, koja je primorala rivale da umanje proizvodnju i planirane ciljeve.

“Iako je prodaja opala u prvoj polovini godine pod uticajem korona virusa, u drugom delu godine smo imali rast prodaje u mnogim regionima”, saopštio je šef finansija u Toyoti Kenta Kon.

Toyota je generisala prihod of 20,6 milijardi dolara u fiskalnoj godini koja je završena u martu, čime je nadmašena godišnja prognoza. Za fiskalnu godinu koja se završava u martu 2022. prognoziran je dodatni rast profita za 2,4%.

Prodaja automobila opala je za 8,9% tokom prethodne fiskalne godine, ali se u ovoj očekuje povećanje prodaje za 10,2%.

Toyota bolje podnosi nestašicu čipova od svojih rivala delom zbog sistema planiranja koji je štiti od neočekivanih poremećaja u lancu nabavki. Japanska kompanija održava bliske veze sa svojim snabdevačima, a u nekima ima i vlasnički udeo. Zbog toga ima prioritet u periodima kada potražnja nadmašuje isporuke.

Prethodni tekstSpecijalne verzije Ferrarija 812
Sledeći tekstMercedes Concept EQT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here