Renault ograničava maksimalnu brzinu na 180km/h

0
21
NAS SPONZOR

Renault grupa je potvrdila da će maksimalna brzina svih budućih modela marki Renault i Dacia biti ograničena na 180km/h u pokušaju da vozila budu što bezbednija.

Uz ovo ograničenje biće uvedena i dodatna bezbednosna oprema za sprečavanje saobraćajnih nesreća i asistenciju u slučaju da se sudar, ipak, desi. Renaultova preventivna bezbednosna oprema podeljena je u tri segmenta.

Prvi je detekcija u kojoj se analizira način vožnje uz pomoć senzora da bi se izgradio bezbednosni profil vozača u pokušaju da se ohrabri bezbedan stil vožnje.

Sledeći je “trener za bezbednost”, koji preko multimedijalnog sistema obrađuje podatke sa puta i iz saobraćaja i obaveštava vozača o potencijalnim rizicima duž planirane rute. Sistem će davati upozorenja kada se prolazi kroz oblasti u kojima se češće dešavaju nesreće.

Kao rezerva, planiran je i mehanizam koji se aktivira u slučaju “jasne i neposredne opasnosti”, poput naročito oštrih krivina ili ako vozač izgubi svest i kontrolu nad vozilom. Sistem tada prelazi u autonomni režim i usporava vozilo dok vozač ponovo ne preuzme kontrolu.

Za sada nije poznato da li će i sportski orijentisani modeli ove grupe takođe imati ograničenu maksimalnu brzinu na 180km/h. Renault je nedavno potvrdio da će njegovi modeli sa naglašenim performansama ubuduće nositi oznaku Alpine.

Pored toga, Renault je najavio da će uskoro sistem iz električnih modela koji ubrzava vreme odgovora hitnih službi u slučaju nesreće biti ugrađen i u vozila sa hibridnim pogonom.

Prethodni tekstMaserati predstavio F Tributo modele
Sledeći tekstŠangaj: Mercedes-Benz EQB

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here