Šangaj: Toyota bZ4X koncept

0
24
NAS SPONZOR

Toyotin električni koncept bZ4X prikazan je na Sajmu automobila u Šangaju kao najava ulaska japanskog proizvođača u segment električih krosovera. Lansiranje serijske verzije planirano je za sredinu 2022. godine, a automobil će se proizvoditi u Japanu i Kini.

Automobil je dizajniran u savremenom stilu i prati trend uskih svetlosnih grupa opremljenih kompletno LED tehnologijom. U kabini je digitalna instrument tabla ispred vozača zaštićena bočnim panelima, što verovatno treba da spreči odsjaj.

Veliki ekran za multimedijlane sadržaje i ostale funkcije nalazi se na sredini centralne konzole, sa tasterima za specijalne funkcije ispod. Na centralnoj konzoli je i rotacioni kontroler za odabir režima vožnje, tasteri za sisteme koji pomažu vozaču, kao i plava površina osetljiva na dodir za multimediju.

Toyota nije objavila podatke o pogonu, ali je saopštila da bZ4X ima prenos snage na sve točkove. Model je razvijen zajedno sa Subaruom, a koristi e-TNGA platformu za električna vozila.

“bZ” je skraćenica od engleskog “beyond zero” (iza nule) i biće Toyotina oznaka za buduću porodicu električih vozila. Kompanija je već patentirala nazive bZ1X i bZ5X, kao i verzije bez slova X, što sugeriše da one neće imati pogon na svim točkovima.

Toyota planira sedam modela u bZ porodici za tržišta širom sveta do 2025. godine, a imaće ukupno 15 električnih modela. Japanski proizvođač planira da ima oko 70 vozila sa nekom formom elektrifikacije do 2025. godine.

Prethodni tekstPrva zvanična slika Volkswagen Transportera T7
Sledeći tekstOsvežena ponuda Polestara 2

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here