Renault imao rekordan gubitak u 2020.

0
103
NAS SPONZOR

Renault je zabeležio rekordan neto gubitak od 8 milijardi EUR u 2020. godini usled pada prodaje automobila nakon uvedenih restrikcija i krize koju je donela pandemija korona virusa.

Veći deo štete nastao je u prvoj polovini godine, kada je automobilska idustrija bila u potpunom zastoju usled uvedenih restrikcija. Direktor Luka de Meo očekuje da će i 2021. biti teška zbog brojnih neizvesnosti u vezi sa zdravstvenom krizom i nestašicom elektronskih komponenti.

Renault je saopštio da se poslovanje značajno popravilo u drugom delu 2020. i da je u tom periodu generisana operativna marža od 3,5% i pozitivan operativni protok gotovine.

Lošem poslovnom rezultatu francuskog giganta u velikoj meri je doprineo Nissan, koji je sam akumulisao minus od skoro 5 milijardi EUR, takođe najvećim delom u prvoj polovini prošle godine. Treći član ovog saveza Mitsubishi takođe je uzdrman do temelja i njegov oporavak zavisi od poslovanja dva veća partnera.

Renualtova prodaja prošle godine je oslabila za više od 20%, na 2,95 miliona vozila. Prethodni direktor Karlos Gon planirao je da se do kraja ove godine dostigne prodaja 5 miliona vozila. Novo rukovodstvo Renaulta u međuvremenu je saopštilo da je prioritet povećanje profitabilnosti, a ne obima prodaje.

Prethodni tekstMerecdes-Benz C klasa – prve slike
Sledeći tekstF1: Alfa pokazala C41

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here