Frankfurt: Prius plug-In obećava 2,2l/100km

0
1285
Image
NAS SPONZOR

 

Toyota će na predstojećem Salonu automobila u Frankfurtu predstaviti Prius plug-in verziju svog veoma popularnog hibridnog vozila. Prosečna potrošnja je deklarisana na 2,2l/100km.

Prius plug-in će koristiti postojeći HSD pogon uparen sa novim PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) sistemom za punjenje baterija priključivanjem na klasičnu utičnicu.

PHEV sistem će omogućiti da autonomija kretanja na isključivo električni pogon bude veća nego kod standardnog Priusa – oko 21km. Sa PHEV sistemom Prius može da dostigne brzine do 100kmč koristeći isključivo električni pogon.

Deo povećane autonomije, kada se posmatra samo elektro pogon, je zahvaljujući činjenici da je Toyota konačno zamenila NiMH baterije sa litijum jonskim, koje se dodatno mogu napuniti priključivanjem na 240V električnu mrežu (punjenje traje 90 minuta). Novi Prius će zahvaljujući unapređenju elektro pogona nuditi ukupnu autonomiju od oko 760km. Drugim rrečima, prosečna potrošnja je deklarisana na 2,2l/100km, odnosno 49g/km CO2 emisija. Ove brojke su izračunate korišćenjem standardnog ciklusa, kojeg propisuje EU.

Početak prodaje novog modela se očekuje početkom 2012. godine.

Prethodni tekstVikend odlicnih trka na pisti Brno
Sledeći tekstLotus Evora GTE – 420KS u trkački inspirisanoj verziji
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here