2021 Mercedes-Benz EQA

0
36

Novi Mercedes-Benz EQA je prvi potpuno električni kompaktni model ove marke koji, prema zvaničnom saopštenju, donosi na tržište odličan kompromis između performansi i troškova. Model stiže u prodaju na proleće po ceni od oko 45.000 EUR.

Ovo je jedan od šest EQ modela koje Mercedes planira do 2022. godine, uključujući sedmosed EQB, koji će u katalogu biti direktno iznad EQA.

Novi model koristi kao osnovu krosover GLA, ali ima jedinstvene stilske detalje da bi se razlikovao od modela sa konvencionalnim pogonom. Među njima su novi EQ crni panel na prednjoj strani i svetlosni pojas na prednjem i zadnjem kraju vozila.

Sva svetla su opremljena LED tehnologijom, a zadnji kraj je redizajniran da bi se razlikovao od GLA. Mercedes napominje da je novi model zbog svega toga jasno prepoznatljiv danju i noću. Felne novog dizajna mogu biti ofarbane u dve ili tri boje, a prečnik im je do 20 inča. Aerodinamički koeficijent je 0,28.

Izmene u kabini u odnosu na GLA su manje nego spolja. Osnovni raspored je isti, ali su dodati detalji ružičastozlatne boje na ventilacionim otvorima, sedištima i ključu, kao i pozadinsko osvetljenje na trimu. Potpuno opremljena prva serija (Edition 1) ima specijalnu kožu u kombinaciji sa plavim platnenim tapacirungom.

Instrument tabla je redizajnirana i sadrži specifične funkcije za električno vozilo. Mercedes navodi da EQA donosi poželjnu vozačku poziciju u jednom SUV modelu u kombinaciji sa fokusom na multifunkcionalnost. Zadržana je mogućnost podele zadnjih naslona u odnosu 40:20:40.

EQA je poseban po sistemu za termalnu kontrolu, zahvaljujući kojem pumpa za grejanje koristi toplotu koju emituje električni pogon. Klima uređaj se kontroliše preko MBUX multimedijalnog sistema ili Mercedes Me aplikacije. Mercedesova mreža za punjenje baterija dostupna je svim korisnicima EQ modela, a sastoji se od 450.000 stanica u 31 državi.

Standardni bezbednosni paket obuhvata aktivnu asistenciju za vožnju između saobraćajnih traka i automatsko kočenje, a dodatni paket donosi upozorenje na pešake koji prelaze pešaki prelaz. U ostalu redovnu opremu spadaju adaptivna duga svetla, električno otvaranje prtljažnika, felne od 18 inča, ambijentalno osvetljenje u 64 boje, kamera za pogled iza vozila, podesiva lumbalna podrška u luksuznim sedištima. U ponudi su AMG Line, Electric Art i Night paketi za personalizaciju vozila.

EQA će se u početku prodavati sa baterijom od 66,5kWh, koja omogućava autonomoju od 425km. Snaga električnog motora smeštenog napred je 190KS, a maksimalni obrtni momenat je 375Nm. Ubrzanje od 0-100km/h traje 8,9 sekundi, a maksimalna brzina je ograničena na nešto manje od 160km/h. Dodatne varijante pogona biće naknadno uvrštene u ponudu, a među njima su verzija sa dva motora, i AMG verzija visokih performansi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here