Detalji hibridnog pogona novog Nissana Qashqai

0
35

Nissan je objavio detalje elektrifikovanog hibridnog pogona sa benzinskim motorima novog Qashqaija uoči premijere modela kasnije ove godine. Ovaj porodićni SUV ostao je bez dizelskih motora i prodavaće se sa blagim hibridnim i novim ePower hibridnim pogonom.

Prva, konvencionalnija ponuda sastoji se od 1,3 litarskog turbo motora u kombinaciji sa električnim sistemom koji radi pod naponom od 12V i malom litijum-jonskom baterijom za veći obrtni momenat i unapređenje stop-start funkcionalnosti.

Ovaj blagi hibridni sistem dodaje 22kg ukupnoj težini vozila, ali donosi smanjenje potrošnje goriva i redukciju emisije CO2 za 4g/km. Ovaj pogon moći će da se dobije u specifikacima od 140KS i 158KS, sa unapređenim pogonom na svim točkovima. U ponudi će biti šestostepeni manuelni menjač ili CVT automatik.

Naprednija ponuda će biti novi ePower hibridni sistem u kojem SUS motor nije direktno povezan sa točkovima, nego puni bateriju, a iz nje se napaja električni agregat koji pokreće zadnje točkove. Ovakav sistem je veoma popularan u Japanu, a Nissan je saopštio da je tehnologija značajno unapređena za evropske kupce ugradnjom 47% većeg električnog agregata i snažnijeg SUS motora.

Motor je nova 1,5 litarska jedinica sa varijabilnom kompresijom, čime se smanjuje potrošnja goriva. Električni agregat proizvodi 190KS i 330Nm. Ovaj pogon omogućava skromnu autonomiju od 3km korištenjem samo električne energije pre uključivanja generatora. U Nissanu tvrde da je iskustvo u vožnji jednako standardnim električnim automobilima.

Novi Nissan Qashqai biće nešto veći nego do sada, ali neće izaći iz segmenta kompaktnih krosovera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here