PSA i FCA spojeni od 16. januara

0
32

Spajanje automobilskih giganata PSA i FCA zvanično je ozvaničeno i stupa na snagu 16. januara formiranjem zajedničke kompanje Stellantis, na čijem će čelu kao direktor biti nekadašnji šef PSA Karlos Tavares. Ostale menadžerske pozicije biće potvrđene u narednim danima.

Stellantis je četvrti najveći proizvođač automobila u svetu kada se u obzir uzmu najnoviji podaci o prodaji do sada odvojenih grupacija. Očekuje se da će PSA i FCA godišnje zajedno proizvoditi 8,7 miliona automobila, što će ih smestiti odmah iza Volkswagen grupe, Toyote i Renault-Nissan alijanse. Nova zajednička kompanija biće treća u svetu po visini prihoda, sa godišnjim obrtom od 170 milijardi EUR.

Spajanje će doneti prednosti za obe grupacije. PSA će dobiti pristup američkom tržištu, a FCA će moći da koristi novije elektrifikovane platforme PSA. U pripremi su novi zajednički projekti, poput razvoja tehnologije autonomne vožnje i povezanih vozila.

Vlasništvo nad Stellantisom biće podeljeno u odnosu 50:50 između akcionara PSA i FCA. Dosadašnji investitori PSA dobiće 5,5 milijardi EUR u dividendama, a akcionari FCA će podeliti 3 milijarde EUR.

Ulazak PSA na severnoameričko tržište neće biti prioritet u najbližoj budućnosti, pošto je FCA tu već dobro utvrđen. Tavares je rekao da će se o svemu dobro promisliti u narednih 12 meseci, dok se budu završavali detalji spajanja.

Ukoliko SAD pooštre regulative o emisijama, PSA grupa bi mogla da počne plasiranje svojih modela sa niskim emisijama. Tavares je rekao da će znanje i tehnologija koji se u segmentu elektrifikacije koriste na evropskom tržištu biti veoma vredna imovina koja može da se donese u SAD radi odgovarajućeg nivoa poboljšanja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here