F1: Perez pobednik prvi put u F1 karijeri

0
355
NAS SPONZOR

Serhio Perez je došao do svoje prve pobede u F1 karijeri na VN Sakira. Posle razočaranja pre nedelju dana, na istom mestu ostvario je svoju prvu pobedu, a podijum su kompletirali Esteban Okon u Renou i Strol u Rejsing Pointu, dok je Rasel imao više pehova kao zamena Hamiltona u Mercedesu.

Start trke i sprint do prve krivine je prošao bez problema, a najbolje je startovao Rasel koji je pretekao Botasa za prvu poziciju. Botas je napravio grešku i proklizao na izlasku iz prve krivine, što je ponovio na ulazu u drugu krivinu i tako je postao glineni golub za Verštapena, Pereza i Leklera. Upravo je Lekler kumovao udesu u četvrtoj krivini kada je baš kasnim kočenjem na prvljavom delu staze blokirao kočnice i zakačio Pereza. Oštećenje na bolidu Ferarija je bilo veliko, pa je usledilo odustajne Leklera, Perez je pao na poslednju poziciju nakon okretanja na stazi, a koletaralna šteta bio je Verštapen koji je u pokušaju izbegavanja Leklera i Pereza završio u barijeri pored staze sa takođe oštećenjim vešanjem. Lekler je zbog ovog poteza dobio i kaznu od tri mesta za narednu trku. Za to vreme je Rasel diktirao tempo do restarta koji je usledio nakon povlačenja sigurnosnog automobila u sedmom krugu. Sajnc je sa treće pozicije prilikom restarta napao uspavanog Botasa i na trenutak ga preteao, ali je proširio stazu i izgubio tu zarađenu poziciju, te se vratio na treću poziciju. Vozače Mercedesa su delile neke 3-4s do prvog zaustavljanja u boksu, nakon 45 krugova, gde prvi potez naravno povlači Rasel. Botas ostaje par krva više i nakon odrađene zamene vraća se na veći zaostatak od nekih 8s iza Rasela koji je odlično kontrolisao situacju.

Botas je na novim tvrdim penumaticima smanjio prednost na 5s, a sve se zakuvalo sa izlaskom sigurnosnog vozila koje je bilo aktivirano jer je Raselova zamena u Vilijamsu, Džek Aitken, ostao bez prednjeg krila na izlasku iz poslednje krivine, pa se taj deo morao skloniti kako bi se bezbedno trkanje nastavilo. Mercedes povlači oba svoja vozača na dodatnu zamenu na tzv. „besplatnu zamenu“ koja se tako zove usled perioda pod sigurnosnim vozilom. Međutim i za jednog i za drugog vozača Mercedesa ovo ne da nije bila besplatna zamena, već je bila preskupa. Rasel prvi staje i pored činjenice da malo maši tačku stajanja, jo veću grešku prave u Mercedesu i zaključuju da su mu izmešali komponente pneumatika i preko radio veze ga zovu na dodatnu zamenu, čime žestoko kompromituju trku. Botas je imao instant zbrku na samoj zameni, jer je ispala totalna pometnja pa su nakon skidanja pneumatika iste te pneumatike posle gotovo 30s stajanja vratili Botasu i poslali ga nazad na stazu. Nakon dodatne zamene Rasel pada sa prve na šesto mesto, a izlazi čak i iza Botasa. Prilikom restarta Rasel pritiska Botasa, tera ga na grešku i sjajnim obilaženjem napreduje do pete pozicije i kreće u jurnjavu za ostalima. Obilazi i Strola i Okona, ali u trenutku kada je bio na drugoj poziciji iz boksa mu jalvljaju da ima oštećenje pneumatika i da mora na  još jednu zamenu čime snovi o prvoj pobedi padaju u vodu. Perez je tako do kraja samo morao da doveze svoj bolid do cilja, što nije učinio pre nedelju dana usled kvara agregata. Okon je takođe odvezao bez problema poslednje krugove i tako osvojio svoj prvi podijum, dok je Strol uspeo da se odbrani od Sajnca za poslednji stepenik na podijumu.

Rikardo nikako nije uspeo da natera svoj Reno da bude brz, a trku je posle dosta vožnje iza drugih i uz obilaženja u boksu, završio na petom mestu, ispred Albona koji ne prestaje da razočarava i sve je bliži odlasku iz Red Bul ekipe. Perez se odličnim vožnjama tokom ove sezone i konačno ovom pobedom, žesto kreklamira Red Bulu pa postoji dosta velika verovatnoća da ga ipak vidimo naredne sezone u bolidu Edrijana Njujia. Kvlijat je imao dobru trku, ali ipak ostaje žal da je mogao osvojiti i koji poen više, ali sedmo mesto i nije toliko loše za Alfa Tauri, ipak je bio ispred oba Mercedesa. Poslednji poen na drugoj trci u Bahreinu ove godine, pripao je Norisu koji je u trku krenuo sa 19. mesta usled kazni.

Perez, ali i Strol naravno, su odradili odličan posao za ekipu pa sada na trećem mestu imaju 10 poena prednosti u odnosu na Meklaren, dok je Reno gotovo sigurno izgubio to treće mesto u šampionatu konstruktora.

F1 sezona se završava naredne nedelje trkom u Abu Dabiju, a trenutno najveće pitanje je da li će Rasel ponovo imati priliku u Mercedesu ili će se vratiti u Vilijams za tu poslednju trku, što zavisi od zdravstvenog stanja Luisa Hamiltona obzirom na pozitivan COVID rezultat.

Rezultati VN Sakira:

POS DRIVER CAR GAP
1 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 1h31m15.114s
2 Esteban Ocon Renault 10.518s
3 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 11.869s
4 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 12.580s
5 Daniel Ricciardo Renault 13.330s
6 Alexander Albon Red Bull/Honda 13.842s
7 Daniil Kvyat AlphaTauri/Honda 14.534s
8 Valtteri Bottas Mercedes 15.389s
9 George Russell Mercedes 18.556s
10 Lando Norris McLaren/Renault 19.541s
11 Pierre Gasly AlphaTauri/Honda 20.527s
12 Sebastian Vettel Ferrari 22.611s
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 24.111s
14 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 26.153s
15 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 32.370s
16 Jack Aitken Williams/Mercedes 33.674s
17 Pietro Fittipaldi Haas/Ferrari 36.858s
Nicholas Latifi Williams/Mercedes Retirement
Charles Leclerc Ferrari Collision
Max Verstappen Red Bull/Honda Accident
Prethodni tekstF1: Botasu pol u Bahreinu, Rasel kreće sa druge pozicije
Sledeći tekstEnterijer novog Nissana Qashqai