Motocikli u BMW muzeju

0
4174
moto_muzej0.jpg

moto_muzej0.jpg

Osim automobila koji su postali dominantni deo BMW-a u muzeju ove bavarske fabrike svoje mesto su neizbežno našli i motocikli sa kojima je BMW i započeo svoju samostalnu proizvodnju drumskih vozila.

Pored velikog broja zanimljivih postavki posvećenih automobilima u BMW muzeju veoma važno mesto zauzima i postavka motocikala koji su obeležili istoriju fabrike iz Minhena. Među ljubiteljima bavarske fabrike retki su oni koji znaju da je prvo drumsko vozilo koje je napravio BMW bilo motocikl.

Model R32 ja iz radionice izašao 1922. godine i predstavljao je proboj BMW-a u transportnu industriju nakon okončanja prvog svetskog rata posle kog je BMW-u, po uslovima Versajskog mira, bilo zabranjeno da se bavi svojom primarnom delatnošću tj. izradom avionskih motora. Kao takav R32 je upečatljivo postavljen ispred svih ostalih motocikala pošto sa svojim dvocilindarskim motorom predstavlja početak razvoja popularne boxer filozofije izrade agregata i kardanskog finalnog prenosa koju je BMW nastavio da upošljava sve do današnjih dana.

{youtube}K1WPUpSlr64?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Pored osnovnog R32 modela počasno mesto zauzima i njegova verzija sa turbo punjačem u sa potpunom oplatom koju je Erns Henne 1937. godine vozio brzinom od čak 279 km/h postavivši svetski rekord koji je opstajao četrnaest godina.

 

Osim prvog modela od serijski mašina predstavljen je i model R12 iz 1935. Godine kojim se BMW može pohvaliti da je prvi proizvođač koji je u masovnu proizvodnju uvrstio motocikl sa hidrauličnim amortizerima u prednjoj vili.

Sa modelom R12 se manje više završava postavka serijskih motocikla dok na dalje primat preuzimaju mašine koje su učestvovale u mnogim takmičenjima počevši od čuvene trke na ostrvu Man pa sve do najnovije Superbike mašine koju ove sezone voze Troy Corser i Leon Haslam. Posebno mesto zauzimaju dve mašine sa najtežeg relija na svetu, Dakar relija. Stariji model pripada jednom od pionira i bivšem direktoru ove avanture Huber Auriol-u koji je sa BMW-om R80G/S sa brojem 100 učestvovao na prvim relijima i postao prvi čovek koji je trijumfovao i u konkurenciji motocikala i automobila.

 

Druga, novija mašina je F650RR kojom je Ricard Sainct prekinuo petnaest godina dug post koji je BMW imao na Dakar reliju. Pored njih su to još i mašine koje su videle akciju na mnogim drumskim šampionatima kako motocikala tako i motocikala sa prikolicom na koje su u BMW posebno ponosni pošto su jedni od prvih u svetu koji su krenuli da prave motocikle i prikolice namenski stvorene za ova takmičenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here