Mercedes-AMG GT Black Series najbrži na Nirburgringu

0
80
NAS SPONZOR

Mercedes-AMG GT Black Series preuzeo je titulu najbržeg serijskog modela na Nirburgringu. Sportski kupe ekstremnih performansi postigao je vreme 6:43.616 i potukao dosadašnjeg rekordera Lamborghini Aventadora SVJ za više od sekunde.

Mercedes je saopštio da je automobil koji je postigao rekord bio opremljen samo fabričkim komponentama. Da bi potukli Aventadorovo vreme, inženjeri nemačke kompanije morali su da izvuku maksimum iz podesive šasije i aerodinamike da bi optimizovali GT za popularnu stazu.

Antirol šipke bile su podešene na najtvrđi nivo, a i prednji spliter je bio u najagresivnijem položaju u kombinaciji sa najpovoljnijim uglom zadnjeg krila za krug koji ima 170 krivina. Primenjena podešavanja su kompromitovala maksimalnu brzinu vozila, ali je zato GT Black Series bio maksimalno brz u krivinama.

Iz bezbednosnih razloga automobil je bio opremljen Mercedesovim paketom za stazu, koji donosi par sedišta sa karbonskim konstrukcijama, pojaseve koji se vezuju u četiri tačke i zaštitni kavez. I sa ovim dodacima GT Black Series je oko 35kg lakši od verzije AMG GT R Pro, najviše zahvaljujući velikoj upotrebi elemenata od ugljeničnih vlakana.

Na kraju, Mercedes je upotrebio mekšu komponentu pneumatika Michelin Pilot Sport Cup 2 R MO, koji su dostupni kupcima GT R Black modela. Oni su dizajnirani da žrtvuju trajnost na račun maksimalnog prijanjanja.

Za upravljačem je bio trkač iz GT3 serije i pobednik trke 24h Nirburgringa Marko Engel. Posle rekordnog kruga izjavio je da je vožnja bila impresivna i da je AMG GT Black Series “znatno brži” od njegovog GT3 trkačkog automobila.

Prethodni tekst2021 Renault Kangoo
Sledeći tekst2021 Audi SQ5 TDI

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here