U poseti BMW Welt-u

0
4549
Image

Minhen je pre nekoliko godina dobio novu turističku atrakciju – BMW Welt. BMW je pravljenjem impozantne građevine koja nosi naziv “BMW Svet” napravio svojevrstan kulturni simbol modernog Minhena. Evo kako smo mi doživeli spektakularno arhitektonsko zdanje koje ima čitav niz funkcija.

NK redakcija je već bila u BMW Welt-u 2008. godine, u povratku sa ADAC 24 časa Nurburgring trke. S obzirom da je ulaz u BMW Welt slobodan, tada smo svoje slobodno vreme iskoristili tumarajući po svim prostorijama dostupne javnosti i razgledajući-zagledajući skoro kompletan proizvodni program BMW kompanije na četiri, ali i na dva točka.

Image

Sada, tri godine kasnije, u saradnji sa Delta Motors i BMW Grupom smo dobili priliku da obiđemo kompletan kompleks kao i da dobijemo zanimljive informacije o zdanju i njegovoj nameni.

BMW Welt, tj. BMW Svet je multifunkcionalna građevina čije je projetkovanje započeto 1. avgusta 2003. Gradnja je započela u junu 2004. godine (prvi deo građevine je izložen na severnom ulazu u zgradu). Kostur zgrade je završen 1. jula 2005. godine, a svečano otvaranje je održano 17. oktobra 2007. BMW Welt od otvaranja do danas ima prosečno oko 2 miliona posetioca godišnje što ovu građevinu čini jednom od najpopularnijih turističkih atrakcija u Minhenu. Sama građevina je široka 130m (max), odnosno 50m (min). Dugačka je 180m i visoka 28m.

Arhitekta, Wolf Prix, je osmislio poseban koncept koji je kao rezultat imao samo 11 nosećih stubova za ogromni krov površine 16.500 m2 i težine 3.000t. Krov zbog toga i nosi naziv „Cloud Roof“ (nebeski svod). Na krovu, ali i u bočnim zidovima (površina fasade je 15.000m2 plus još 10.000m2 od nerđajućeg čelika), se nalaze solarne ćelije koje obezbeđuju električnu energiju (godišnje 650 MWh) u skladu sa ukupnim naporima BMW Grupe da smanji potrošnju energije koja nije obnovljiva.

Image
Kamen “temeljac”, tj. kamen sa kojim je otpočela gradnja Welt-a

U okviru Welta se nalaze dve konferencijske sale, površine 120 i 160 m2, koje se koriste prilikom konferencija, promocija i drugih potreba organizatora. Biznis klub, površine 100 m2, služi za eklsluzivna dešavanja i može da primi do 22 učesnika.

Image

Zanimljiv segment je svakako deo posvećen najmlađima, gde su na raspolaganju interaktivni sistemi koji će najmlađe držati zainteresovanim dovoljno da bar jedan od roditelja može da “šmugne” do BMW prodavnice (640 + 60 m2), gde je moguće naći čitav asortiman proizvoda sa BMW i MINI logotipovima bez obzira da li je u pitanju obuća, odeća, satovi, knjige, časopisi, prtljag ili sredstva za rekreaciju (bicikli).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here