Vanwall vraća stari trkački model

0
170
NAS SPONZOR

Britanska kompanija Vanwall vraća se na scenu najavom serije od šest trkačkih modela koji će biti napravljeni prema speficikacijama pobedničkog automobila Stirlinga Mosa u sezoni Formule 1 1958. godine.

Za pogon će biti upotrebljena reprodukovana verzija Vanwallovog motora iz tog vremena. Britanska firma će iskoristiti originalne nacrte iz pedesetih i verno će reprodukovati 2,5 litarski agregat sa četiri cilindra, koji će imati istih 270KS.

Sam agregat nije bio na nivou tadašnjeg V6 motora iz Ferrarija 246 ili redne šestocilindrične jedinice iz Maseratija 250F, ali je Vanwallova superiorna šasija pomogla da se osigura pobeda. Ogibljenje i šasiju je dizajnirao Kolin Čepmen, a ovi elementi kasnije su se našli u Lotusovim automobilima.

Još jedna specifičnost Vanwallove tehnologije u to vreme bile su disk kočnice, dok su konkurenti i dalje koristili doboše.

Trkački model iz 1958. godine imao je Danlopove pneumatike, nove čelične felne na zadnjoj osovini, petostepeni manuelni menjač i napredniju aerodinamiku.

Direktor Vanwall grupe Iain Sanderson izjavio je da je Vanwall suviše veliko ime da bi bilo prepušteno istoriji i naglasio da će reprodukovani trkački model biti 100% precizan i autentičan. Svaki primerak će koštati 1,65 miliona funti bez poreza, a samo pet će ih biti ponuđeno na prodaju privatnim licima. Šesti će zadžati Vanwall i koristiće ga kao centralno vozilo svog planiranog trkačkog tima u klasi istorijskih modela.

Prethodni tekstBMW priprema novi veliki SUV
Sledeći tekstBMW X5 i X6 M Competition First Edition

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here